Akademiska sjukhuset hyr sedan en tid tillbaka två platser i Åbo. Foto: TT

Fler familjer tvingas åka till Finland för att föda

Uppdaterad
Publicerad

Platsbristen på Akademiska sjukhusets avdelning för förtidigt födda barn har åter igen tvingat familjer till Finland för vård.

– Det är en ansträngd situation i hela landet, säger Erik Normann, sektionschef för neonatalavdelningen på Akademiska

För andra gången på mindre än ett år tvingas familjer flyga till Finland för att få neonatalvård. Även den här gången beror det på platsbrist hos neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala – något som P4 Uppland var först att rapportera om.

– Det är två familjer som har flugits till Åbo för vård, säger Erik Normann, sektionschef för neonatalavdelningen på Akademiska Sjukhuset.

Neonatalkris på Akademiska

LÄS MER: Jenna fick flyga akut till Åbo för att föda

Brist på sjuksköterskor

Det var i december förra året som ett antal vårdplatser drogs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det i kombination med brist på sjuksköterskor resulterade i att tre familjer från Uppland tvingades resa till Åbo i Finland för vård. Att man nu återigen behöver skicka familjer till Finland ser Erik Normann som en tydlig följd av att det fortsatt saknas personal.

– Det här är en kvittens på att kapaciteten i Sverige inte räcker till för det vårdbehov som finns. Det är framförallt sjuksköterskebristen som är begränsade på universitetsklinikerna men även på ganska många länssjukhus. Vi behöver utbilda fler medarbetare som vill arbeta inom nenonatalvården, säger han.

Vad behöver göras?

– Vi behöver skapa så stimulerande och intressanta arbetsplatser så människor väljer att stanna kvar. Det är där hoppets stjärna finns, de som redan arbetar med neonatalvård ser vilken värdefull vård som bedrivs och blir ofta eldsjälar. Vi måste bara förstå hur vi ska locka och utbilda människor så kommer vi se att det här vänder till något positivt.

LÄS MER: ”Jag ger vården underbetyg”

Hyr platser i Åbo

Det är inte bara på Akademiska sjukhuset som det råder platsbrist. Enligt Erik Normann är det flera andra sjukhus som vittnar om samma problem. För att säkerställa att familjer får den vård de behöver har man därför hyrt två platser i Åbo.

– Vi har våra två reserverade platser i Åbo, men i mån av möjlighet har de sagt att de kan vårda fler barn om det skulle behövas. Reservationen gäller två men precis som vi kan ringa Stockholm eller Göteborg kan vi ringa Åbo för att se efter om de har fler platser.

Hur skulle du beskriva läget inför sommaren?

– Det är under kontroll men det är en ansträngd situation i hela landet. Vi utnyttjar nog våra enheter optimalt eller på gränsen till optimalt. Och jag skulle inte säga att det finns några stora marginaler i landet, det är ganska tajt.

LÄS MER: Akademiska tvingas köpa vårdplatser i Finland

Av de två familjer som flögs till Finland under helgen kunde en familj förlösa hemma i Sverige för att sedan flygas till Finland för eftervård. Den andra familjen flögs över och förlöste på sjukhuset i Åbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet