Kvinna med får i hage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Fårbonden Åsa Sikberg berättar om hur mufflonfåren kan påverka hennes verksamhet. Foto: David Rydell

Fårbonden efter oväntade fyndet: ”Kan förstöra åratal av arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Mufflonfår misstänks ha placerats ut på flera håll i länet. För en fårbonde kan konsekvenserna vara ödesdigra och flera års arbeta kan raseras.

– Får vi in ett mufflonfår kan hela stammen förstöras, säger Åsa Sikberg.

I 20 år har Åsa Sikberg och hennes man Hans Sikberg drivit ekologiskt fårjordbruk på Gåvastbogård strax utanför Lövstabruk. Där har de drygt 120 djur som spenderar större delen av somrarna utomhus.

Gården är en så kallad M3-gård. Det innebär att alla djuren är kontrollerade så att de inte bär på den obotliga fårsjukdomen Maedi-Visna – som ger bland annat sjuka får och högre lammdödlighet. Att bli av med smittan är en lång och dyr process och det kan ta flera år att få hälsocertifieringen.

– Skulle vi få in ett mufflonfår riskerar vi att smitta sprids vilket gör att vi måste börja om från början. Det skulle ta flera år att bygga upp på nytt, säger Åsa Sikberg.

Hör Åsa Sikberg berätta om riskerna för hennes gård i videon ovan.

Kan ha placerats ut

Länsstyrelsen i Uppsala län varnar nu, tillsammans med bland annat LRF och Jägareförbundet, för att den mufflonfår, som enligt Sveriges lantbruksuniversitet har potential att bli en invasiv art, på flera håll i länet. Bland annat i trakterna kring Gåvastbogård.

Flera fynd pekar på att mufflonfåren olovligen placerats ut.

Fotnot: I en tidigare version stod det felaktigt att mufflonfåren är en invasiv art. Det har korrigerats i efterhand. Rätt är att mufflonfåren enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är en så kallad introducerad art, vilket innebär att människan introducerat djuret i Sverige. En introducerad art behöver i sig inte vara ett problem – men kan få negativa effekter om populationens utveckling – eller skadeverkningarna – inte går att kontrollera.

MUFFLONFÅR

Det finns runt tusen mufflonfår i Sverige och de sägs härstamma från medelhavsområdet.

Mufflonfår i Sverige lever i hägn. Några frilevande grupper hittas däremot i bland annat Södermanland och Småland.

Mufflonet är ortstroget och spridningen av djuret är därav liten.

Hornen växer hela livet.

Källa: Svenska jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.