I dag finns inget stöd i Uppsala till män som vill sluta köpa sex. Arkivbild. Foto: TT

Finns ingen hjälp för sexköpare som vill ändra sitt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Enda sättet att minska prostitutionen i Uppsala är att få bort efterfrågan – alltså att få män att inte vilja köpa sex, enligt polis och sociala myndigheter.

Trots det finns det ingen hjälp att få för sexköpare som vill ändra sitt beteende.

– Man känner sig uppgiven, säger Mikaella Matta Salinas.

I sin roll som regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Uppsala kommer Mikaella Matta Salinas i kontakt med både sexköpare och kvinnor som säljer sexuella tjänster.

Kvinnorna har vägar att gå för att få hjälp, skillnad är det för sexköpare – trots att det är dem som både polis och andra som jobbar kring prostitution anser att man ska fokusera på för att få en förändring.

Sexhandeln i Uppsala

– Vi är beroende av att kunna slussa vidare. Det är surt att nå fram till en sexköpare som erkänner att de behöver hjälp, och då finns det inget stöd, säger Mikaella Matta Salinas.

– Vi tvingas ringa till Västerås och Gävle, där det finns mottagningar, för att höra om de kan göra ett undantag. När vi väl får till det går det inte att få tag på mannen.

Har kartlagt behovet

Asal Gohari (S) har som ordförande i socialnämnden frågan på sitt bord.

– Det har varit svårt att visa på hur stort behovet är, vilket vi nu har kartlagt, säger hon.

Och det kan bli en ändring. På Samariterhemmets diakoni är man i startgroparna för att – delvis med stöd från Uppsala kommun – öppna en mottagning som riktar sig till både män som köper sex och kvinnor i sexuell exploatering.

I klippet ovan berättar Mikaella Matta Salinas mer om hur hon känner sig bakbunden i sitt arbete.

Nationell hjälplinje för sexköpare

Regeringen har sen 2012 stöttat Karolinska sjukhuset med att utveckla en nationell hjälptelefon, Preventell. Tidigare i år beslutade regeringen att skjuta till fyra miljoner kronor för att fortsätta hålla igång hjälplinjen, som vänder sig bland annat till sexköpare, men också till personer som är upptagna av sexuella tankar och handlingar, som har sexuellt intresse för barn och får impulser att tvinga någon till sex.

Preventell hör till avdelningen Anova, ett centrum vid Karolinska universitetssjukhuset som jobbar med behandling inom områdena androligi, sexualmedicin och transmedicin

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Uppsala

Mer i ämnet