Polisen Annika Svensson har under många arbetat mot sexuell exploatering i Uppsala. I klippet ovan berättar hon om hur polisen arbetar mot sexköpare. Foto: Pontus Stark/SVT

Polisen: ”Man är aldrig säker som sexköpare”

Publicerad

Riktade insatser efter spaningsarbete eller tips från hotell och allmänhet. Polisens vägar in i sexuell exploatering är många – och i år har man varit särskilt effektiv.

– Män köper sex varje dag i Uppsala, då måste vi också arbeta hårt, säger polisen Annika Svensson.

På armen har polisen Annika Svensson ett armband där det står ”Not for sale”. I flera år har hon arbetat mot prostitution i Uppsala, sprängt koppleriverksamheter och sökt upp kvinnor som i annonserna säger sig sälja sex av fri vilja.

– Jag har aldrig träffat en kvinna som gör det här för att hon vill. Hon kanske finns, men jag har under mina år aldrig träffat henne.

Sexhandeln i Uppsala

Toppnotering

Under första halvan av 2021 har Annika Svensson och kollegorna varit effektiva i kampen mot den sexuella exploateringen i Uppsala och lagfört fler än årligen senaste fem åren, visar SVT:s kartläggning.

– Vi försöker få allmänheten att höra av sig. Om det rör sig personer in och ut ur en lägenhet kanske man tror att det är narkotikaförsäljning, men det kan vara sexuell exploatering. Oavsett ska man så klart kontakta polisen. Man är aldrig säker som sexköpare, säger Annika Svensson.

Polisen arbetar i tre lager, berättar hon. Prio ett är att lagföra sexköpare.

I klippet ovan berättar hon mer om polisens arbete mot prostitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Uppsala

Mer i ämnet