I klippet kan du se och höra vad SVT:s kartläggning visar. Foto: SVT/montage

Rekordmånga sexköpare i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En del har nyss lämnat tonåren och bor fortfarande hemma, andra är vd:ar eller höga chefer som tjänar över 50 000 kronor i månaden. 28 av männen är gifta.

Under de senaste fem åren har det aldrig åkt fast så många sexköpare som nu, visar SVT:s kartläggning av männen som köper sex.

– Man skäms, helt klart, säger en 42-åring som greps vid ett tillslag i mars.

145 män. Så många har sedan 2015 dömts eller fått strafföreläggande för att ha köpt sex i Uppsala. Utöver det väntar sju män antingen på rättegång eller dom.

Drygt en tredjedel av männen, 50 stycken, är under 30 år – medan var femte är 50 år eller äldre. 28 stycken är gifta. Sex har köpt sexuella tjänster av barn.

Sexhandeln i Uppsala

Två av tre av männen erkänner direkt när polisen slår till.

– Det var första och absolut sista gången, säger en 42-åring som i mars köpte sex på ett hotell i Uppsala.

Hur ser du på att du köpte sex av en utsatt kvinna?

– Klart att jag skäms, den som inte förkastar ett sådant beteende ljuger mot sig själv. Då är det någon fel på en.

Månaden senare köpte 38-åring sex på samma hotell.

– Jag är väldigt ångerfull. Det är ett personligt trauma och jag har inte bearbetat klart det än, säger han till SVT.

Rekordmånga i år

Antalet dömda män har varierat mellan åren, med en topp i år. Under bara första halvåret har 36 män antingen dömts eller inväntar rättegång, en klar ökning från senaste toppnoteringen 2018 då 32 män åkte fast under hela året.

En av dem som greps i mars i år är en 32-årig man. Utöver att betala 5 000 kronor i böter, trots att han hävdar sin oskuld, blev mannen av med jobbet när arbetsgivaren fick veta vad han gjort.

– Jag betalade inte för sex utan hjälpte kvinnan med pengar efter att vi haft sex. Men polisen sa att jag gjort det, och polisen får alltid rätt så det var inte lönt att bråka, säger han.

En annan man, 24 år gammal, säger sig inte ha vetat om att det var olagligt när han köpte sex på ett hotell i centrala Uppsala.

– Jag hade ingen aning. Nu i efterhand är det jobbigt att prata om det, säger han.

Lågavlönade och höga chefer

Den genomsnittlige sexköparen i Uppsala är 38 år gammal, ogift och tjänar 27 000 kronor i månaden – vilket är ett par tusenlappar under medellönen i Sverige.

Men det finns undantag. Som en säljare i 50-årsåldern som varje månad drar in över 80 000 kronor, en man i restaurangbranschen som året innan sexköpet tjänade nära 90 000 i månaden, en pensionär som bor i en villa värderad till över 13 miljoner kronor samt en lokalt känd företagare som polisen tog när man slog till mot en koppleriverksamhet.

Även en läkare finns med bland de åtalade. I juni greps han utanför en lägenhet i de centrala delarna av Uppsala där han misstänks ha köpt sex av två kvinnor, vilket mannen nekar till.

– Jag hade ingen tanke på att ha sex någon gång. Jag ville bara se hur det ligger till och hur lätt det var att träffa dem, säger han i förhör om varför han varit inne på kvinnornas sexannonser och senare chattat med en av dem.

Så har vi räknat

  • SVT Nyheter Uppsala har tagit del av samtliga strafförelägganden utfärdade vid Uppsala åklagarkammare samt åtal och domar vid Uppsala tingsrätt från 2015 till i dag, avseende brottet ”köp av sexuell tjänst” och ”utnyttjande av barn under 18 år genom köp av sexuell handling”. Försöksbrott och brott begångna utanför länet valdes därefter bort.
  • Utifrån materialet har vi kartlagt var och när brotten skett, vem som begått det och vad personen dömdes till.
  • Exempel: Under 2018 avslöjade polisen en stor kopplerihärva kopplat till två massagesalonger, en i Uppsala och i Stockholm. 37 personer åtalades, varav 14 dömdes för sexköp i Uppsala medan andra dömdes för sexköp i Stockholm. Personerna som dömdes för sexköp i Stockholm finns alltså inte med i vår kartläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Uppsala

Mer i ämnet