Ställ dina frågor till Mikaella Matta Salinas, regionkoordinator mot prostitution och människohandel. Foto: SVT

CHATT: Ställ dina frågor till experten

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kartläggning visar att det aldrig tidigare gripits så många sexköpare som i år, att merparten åkt fast på hotell och att det inte finns någon hjälp för de män som vill sluta.

Men alla frågor är nog inte besvarade.

Ställ dina frågor redan nu – vid 09:00 öppnar frågestunden.

I chatten nedan kan du ställa dina frågor till regionkoordinator Mikaella Matta Salinas som arbetar med att hjälpa kvinnor i sexuell exploatering.

Ställ dina frågor om prostitution

Patrik • Hur pass utbredd skulle du säga att sexhandeln är i Uppsala?

Hej!

Svårt att säga exakt men det vi har sett de senaste åren är att Uppsala är den stad i region Mitt (Västmanland, Gävleborg och Uppsala län) som genom åren toppat antalet sexannonser och sexköpare.

Anita • Jag bodde på hotell i Göteborg i somras. Helt klart förekom det prostitution där på hotellet. Jag klagade till hotellpersonalen men blev mycket dåligt bemött. Vad har ni för råd till en hotellgäst som observerar prostitution men där hotellet inget gör för att stoppa sexhandeln?

Hej!

Du kan alltid ringa polis och lämna tips till polis. Här kan du läsa mer om hur du lämnar tips till polisen:

https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/

Finns det minderåriga bland dem som säljer sex? • Isabel

Hej!

Ja, oftast sker det via sugardejting-hemsidor. På nätet marknadsförs sugardejting som ett arrangerat ”sällskap/umgänge” mellan en äldre part och en yngre part men i verkligheten är det oftast förtäckt prostitution och ett sätt för sexköparen att runda sexköpslagstiftningen. Vi vet att antalet anmälda brott gällande köp av sexuell tjänst av barn har ökat samtidigt som flera vittnar att fler barn och ungdomar som har utsatts för sexuell exploatering ökat de senaste åren.

J • Vad tror du är största anledningen att kvinnor från andra länder kommer till Sverige för att sälja?

Hej!

Fattigdom/ekonomiskt utsatthet.

Jenny • Upplever ni att män som köpt sex, blivit tagna och blivit erbjudna hjälp fortsätter med att köpa sex? Eller slutar de helt? Följer ni upp arbetet med dem?

Hej!

Vi märker att paniken och den avskräckande effekten efter att ha blivit gripen av polis, den effekten är så momentan och så kort att risken att de köper sex igen kan såklart bli högre om de inte får möjligheten att få professionell hjälp som exempelvis KAST-behandling (köp av sexuell tjänst) där man får möjligheten att reflektera över sitt beteende. 

Samtidigt så ser vi en problematik med dagens rättssystem där den åtalade kan välja att erkänna brottet och acceptera dagsböter för att undvika att gå till domstol. När boten är betald är sexköparen återigen på fri i lagens mening. Ingen för ju vidare diskussionen om att personen i fråga har genom att köpt en sexuell tjänst förhandlat bort samtycket. Därför ser vi vikten av att de kan erbjudas stöd och behandling som exempelvis KAST-behandling (köp av sexuell tjänst) som har återfallsprevention som mål. Stödet är helt beroende av sexköparens egen vilja. Vi har ingen uppföljning med sexköpare som uttrycker att de inte vill ha kontakt och inte heller med sexköparna som tackar nej till vidare kontakt/stöd. Vi har ingen uppföljning om inte personen själv önskar det. Vi har samtalen initialt med sexköparna men sedan är målet att de ska slussas vidare till professionell hjälp vilket kan då möjliggöra för en uppföljning.

Annika • Hur kan man vara med och hjälpa till mot sexhandeln? Kan man arbeta ideellt till exempel?

Hej!

Man kan arbete ideellt om man vill det, stötta eller arbeta som volontär hos olika ideella organisationer som jobbar med frågan om människohandel och prostitution. Prostitution är det yttersta tecknet på ojämställdhet, att man då pratar och problematiserar när man hör sexistiska skämt eller ifrågasätter istället för att skratta med, när man får höra att någon köpt sex utomlands.

Man kan öppna upp för att prata om ämnet på släkt- och vänmiddagar genom att tipsa om artiklar/reportage osv. Trots att vi har en statistik som visar att var tionde man i Sverige har eller kommer att köpa sex så är det otroligt tabubelagt att prata om det samtidigt som vi vet att förmodligen så känner alla någon som med stor sannolikhet har köpt sex. Så bara genom att prata och problematisera sexhandeln kan göra mycket.

Zein Hilow • Vilka andra förebyggande åtgärder jobbar ni med och vilken vision jobbar ni mot?

Hej!

Förutom det operativa arbetet tillsammans med polis som ska bland annat syfta till att avskräcka personer till att köpa sex så har vi även vårt strategiska arbete som innefattar föreläsningar och spridning av kunskap om människohandel och prostitution på alla plan. Vi arbetar med att öka kunskapen hos yrkesverksamma som kan möta personer som riskerar att utsättas för sexuell exploatering eller som har varit utsatta för det.

Vi håller även föreläsningar riktat mot föräldrar för att de ska känna sig trygga med att prata med sina barn om vad de kan möta på nätet, samtycke, vad som är ok och inte. Genom kunskapshöjande insatser kan vi börja prata med barn och ungdomar om värderingar, jämställhet, relationer, om budskapet som porrfilmerna levererar mm. Det yttersta målet/visionen är att prostitution inte ska behöva finnas men för det behöver vi delmål som handlar om att minska efterfrågan.

Då tackar vi Mikaella för att hon var med och svarade på frågorna. Tyvärr hann vi inte med alla nu, men Mikaella och jag kommer senare under dagen att försöka svara frågorna som lämnades obesvarade.

Ta hand om er!

Max • Tror ni att sexköparlagen är effektiv sätt att skydda kvinnor? Om det vore så, varför fortsätter män att köpa sex trots risk att bli dömda och kvinnor försätter att bli utsatta trots allt skydd som skulle ges med lagen?

Hej!

Den är effektiv till en viss del, samtidigt måste vi komma ihåg att lagen trädde i kraft så sent som 1999. Idag kan vi se att det finns många saker som behöver förändras. Bland annat behöver vi se över om den ska skärpas, att straffen för sexköp ska bli strängare. Framförallt ta bort böter ur straffskalan.

Vi behöver också se över lagen om den som utsätts för ett sexköp ska betraktas som ett offer, vilket de inte gör nu. I dag är dessa kvinnor bara vittnen till sexköpet. Männen anses alltså inte begå brottet mot kvinnan utan mot staten.

Vi behöver även vara bättre på att utnyttja vår nya sexköpslagstiftning, kring oaktsam våldtäkt.

Maria • Hur stor andel svenska/nordiska kvinnor är det som säljer sina kroppar i region Mitt? Dvs har nordiskt medborgarskap.

Hej!

Jag kan inte säga exakt, men vi har några stycken. Det är en grupp vi har kontakt med och där även ser vi svårigheter i att hjälpa. Dels försörjningen, dels skadorna vi ser att de bär med sig både psykiskt och fysiskt.

Det finns brister i stödinsatserna till den svenska målgruppen, vilket gör det svårt för dem att få stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Uppsala

Mer i ämnet