Flickan befann sig på Resecentrum på söndagskvällen när en polispatrullen upptäckte att hon bar kniv. Foto: Utryckning Uppsala/Montage

Flickan som togs med kniv är inte misstänkt för branden

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick polisen ut med information om att en flicka tagits med kniv på Resecentrum i Uppsala samma kväll som branden på Gottsundaskolan inträffade. Flickan sattes av polisen i samband med branden, men polisen dementerar nu de uppgifterna.

– Det var en annan flicka som greps. Hon är inte misstänkt för branden, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen.

Den tredje flickan befann sig alltså på Resecentrum på söndagskvällen när en polispatrull upptäckte att hon bar kniv. Hon omhändertogs av polis och överlämnades till de sociala myndigheterna.

Senare på natten misstänks två andra flickor ha tagit sig in på Gottsundaskolan och anlagt branden. De två flickorna är födda 2004 och 2005, och en av dem, som inte kommer från Uppsala, bor på ett HVB-hem.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Det går många rykten om bland ungdomar i Uppsala om händelsen och om de två misstänkta flickorna. Bland annat sprids en film som flickorna lagt ut på sociala medier där de sitter på en buss och säger att de blivit tagna av polisen.

– Och många ungdomar verkar tro att de misstänkta flickorna sitter på bussen efter det att vi grep dem på skolan på natten, men det stämmer inte. Klippet från bussen är filmat tidigare på kvällen, efter incidenten på Resecentrum, säger Stefan Siesing, yttre befäl på Uppsalapolisen.

Ingen schism mellan skolor

Ett annat rykte som han vill avfärda är uppgifter om att den anlagda branden ska ha varit specifikt riktad mot Gottsundaskolan, och att de misstänkta flickorna kom från en annan skola.

– Det finns inget som tyder på att någon schism mellan skolorna ligger bakom, utan som vi ser det är det här en separat händelse. Det sprids så mycket osanning i sociala medier, säger Stefan Siesing.

De misstänkta flickorna är ju minderåriga, hur går då polisutredningen vidare?

– Våra ungdomsutredare pratar med dem, det startas en så kallad LUL-utredning, lagen om unga lagöverträdare, säger Stefan Siesing.

Utöver det är socialtjänsten inkopplade och även de misstänkta flickornas föräldrar.

Gottsundaskolan har ju varit en trygg punkt i Gottsunda, som är ett särskilt utsatt område – tror ni inom polisen att det kan bli stökigare här när skolan inte finns kvar?

– Det kan såklart bli så, men utifrån de signaler jag fått så tror jag inte det. Det är väldigt starka personer som jobbar inom skolan och kanske kan det bli en styrka i framtiden, när man ser hur alla sammanstrålar och hjälps åt.

Polisen har ännu inte hävt avspärrningarna runt skolan.

– Vi väntar på besked från teknikerna, men det är fortfarande väldigt varmt därinne, säger Stefan Siesing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet