Företaget Doktorgruppen misstänks ha tagit betalt för falska covidtester och friskhetsintyg. Foto: SVT

Utfärdade falska covidintyg – hade klinik i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det privata vårdföretag som misstänks ha tagit betalt för falska covidtester och friskhetsintyg, har varit verksamma i Uppsala.

Alva assistans, bolaget bakom provtagning.com, doktorgruppen.com och abcure.com, har enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, erbjudit pcr-tester och reseintyg på drygt 30 mottagningar runtom i Sverige, rapporterar SVT Stockholm. Ivo bedömer att det förekommit fusk där pcr-tester inte analyserats innan mottagningarna utfärdat negativa testsvar.

Ivo larmade och förra veckan slog polisen till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Man har dock inte gjort någon inspektion på kliniken i Uppsala. Nu har Ivo utfärdat ett tillfälligt förbud mot Alva Assistans att bedriva verksamhet, som gäller i högst sex månader.

Coronaviruset i Uppsala

Tre personer häktades under lördagen. De är misstänkta för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande. Ytterligare tre personer är anhållna i sin frånvaro.

Vet du mer om företaget och deras tester? Mejla oss gärna på uppsala@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet