Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du varför SLU-forskaren Elin Röös tycker att det är viktigt med närproducerad mat. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Forskaren om närodlat: ”Viktigt för vår beredskap”

Publicerad

Det är inte säkert att närproducerad mat ger mindre klimatpåverkan än ekologisk mat – däremot tjänar man på minskade transporter. Det säger Elin Röös som forskar om matens miljöpåverkan och hållbar matproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– När det gäller just klimatpåverkan har ekologiskt och konventionell mat ungefär samma påverkan. En mer växtbaserad kost har större effekt. Ekologiskt har andra fördelar, att man inte använder bekämpningsmedel och det är ju bra för en giftfri miljö, säger hon.

Men hur bra är närproducerade livsmedel ur klimatsynpunkt? Svaret får du i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet