Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Uppsala långt ifrån målet om 100 procent ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

Till år 2023 har Uppsala kommun som mål att 100 procent av maten i till exempel skolor och äldreomsorg ska vara ekologisk. Men det målet kommer man inte att nå. Dessutom börjar flera partier vackla i frågan och vill ompröva beslutet.

Uppsala kommun antog redan 2014 målet att all mat inom verksamheten skulle vara ekologisk och giftfri till år 2023. Men med ett år kvar till målet har man bara kommit upp till 60 procent.

– Det är ett extremt ambitiöst mål. Vi har jobbat hårt, men alla livsmedel finns inte att köpa ekologiskt, säger Anders Sundin som är måltidschef på Uppsala kommun.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Det nationella målet ligger på just 60 procent, men Uppsala har alltså lagt ribban betydligt högre.

– Jag tycker att vi ska sträva mot högre mål, både lokalt och nationellt, säger kommunalrådet Linda Eskilsson (MP) som också är ordförande i kommungemensam service.

Samtidigt är flera partier som tidigare stått bakom målet i dag tveksamma, däribland Moderaterna.

”Vi anser att det viktigaste är att Uppsalaborna serveras näringsriktig mat av hög kvalitet i de offentliga verksamheterna. Dessutom vill vi att mer mat ska vara närproducerad, både för att det minskar klimatavtrycket för resorna och för att det stärker våra lokala företagare”, skriver Therez Almerfors (M) i ett mejl till SVT.

Förslag om 50/50

Pandemin och kriget i Ukraina har också gjort att närproducerat och självförsörjning blivit högaktuellt. Men kommunalrådet Stefan Hanna som är politisk vilde i kommunfullmäktige och grundare av det nya partiet Utvecklingspartiet demokraterna, föreslog redan 2019 i en motion att målet skulle ändras till 50 procent ekologiskt och 50 procent konventionellt producerad mat.

– Ekologiskt är dyrt och det är inte yteffektivt. Ur ett självförsvarsperspektiv är det klokt med en 50/50-målsättning, säger Stefan Hanna (UP).

Ekologiskt eller inte – hör argumenten i videon.

Målet om 100 procent ekologiskt – så tycker partierna i dag

  • Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är alla för att målet ska kvarstå.
  • Liberalerna vill ompröva beslutet bland annat på grund av den extra kostnaden.
  • Moderaterna vill att mer mat ska vara närproducerad för att minska klimatavtrycket och stärka lokala företagare. Men exakt procentsiffra för ekologiskt har de inte beslutat om än.
  • Centerpartiet är inte emot ekologiskt, men påpekar att det är dyrt. C ser också vinster för både miljö och krisberedskap med mer närproducerat.
  • Kristdemokraterna vill slopa målet och tycker att 50 procent räcker. KD anser att närodlad och lokalproducerad mat är viktigare än att den är formellt ekologisk.
  • Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ har inte besvarat frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet