Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Ronnefors, delägare i Stömbergs slakteri. Foto: SVT

Tierp satsar på att servera närproducerad mat

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Tack vare ett nytt inköpssystem kan Tierps kommun ha en större andel närproducerade livsmedel.

– Det ska öka medvetenheten om varifrån livsmedel kommer och hur de produceras, säger Jenny Ljungvall Cardoso, kommun- och upphandlingsjurist i Tierps kommun.

Sedan ett år tillbaka använder Tierps kommun ett så kallat dynamiskt inköpssystem för att gynna närproducerade livsmedel. En av de producenter som levererar till kommunen är Strömsbergs slakteri.

– Vi har fått ett namn nu. För två, tre år sedan visste ingen att det fanns ett slakteri här ens, säger Jonas Ronnerfors som är delägare i slakteriet.

Ska anpassa inköpen

Tierps kommun har för avsikt att senast från och med i höst köpa allt nötkött från lokala producenter.

– Vi har tänkt att man ska anpassa beställningarna efter vad naturen och närområdet har att erbjuda och kanske inte fastna på om det är ekologiskt eller inte. Det ska öka medvetenheten om varifrån livsmedel kommer och hur de produceras, säger Jenny Ljungvall Cardoso, kommun- och upphandlingsjurist i Tierps kommun.

Även Knivsta, Heby och Östhammars kommun använder sig av det dynamiska inköpssystemet som möjliggör för lokala aktörer att leverera tjänster och varor i mindre kvantiteter.

Hör mer om Tierps mat i klippet ovan.

  • Lokala företag ansöker hos kommunen att bli godkänd leverantör.
  • Kommunen gör så kallade avrop, det vill säga skickar ut förfrågningar för en viss beställning till godkända producenter.
  • Leverantören är inte bunden att lämna anbud, utan gör det efter förmåga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Uppsala

Mer i ämnet