Karin Berggren är förskolechef och Linnéa Hansson ordförande i föräldraföreningen vid Uppsala Montessoriförskola. Foto: SVT

Förskolor kritiska till Uppsala kommuns antagningssystem

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas Montessoriförskolor är mycket kritiska till Uppsala kommuns antagningssystem för förskolan. De menar att det bygger så starkt på den så kallade relativa närheten att man inte tar hänsyn till barngruppernas storlek eller sammansättning.

Den som bor närmast en förskola eller längst ifrån sitt andrahandsval får platsen. Oavsett ålder. Det är det främsta kriteriet, så kallad ”relativ närhet”, i det datasystem som styr skolvalen i Uppsala kommun. Men det gör inte alla till freds.

Såhär skriver Uppsalas Montessoriförskolor i ett upprop till Uppsala kommun.

”Enligt skollagen (8 kap. 8 §) är huvudmannen skyldig att tillse att barngruppen har en lämplig sammansättning och storlek. Vi som bedriver små förskolor i Uppsala kommun upplever inte att vi har möjlighet att uppfylla detta lagkrav med det nya antagningssystemet. För att vi ska kunna bedriva en stabil, långsiktig verksamhet och följa skollagen behöver vi ha möjlighet att ta in barn i en särskild åldersgrupp”

Vill se hänsyn till ålder och pedagogik i urvalet

Nu efterlyser förskolorna därför ett datasystem som också tar hänsyn till barns ålder och eventuellt vårdnadshavarnas önskemål om specifik pedagogisk inriktning.

– Som det ser ut just nu så är vi tvungna att dra ner på platser då vi inte kan få in barn i specifika åldersgrupper vilket medför att de som behöver förskoleplats till sina barn kanske inte får någon, säger Linnéa Hansson, ordförande i föräldraföreningen vid Uppsalas Montessoriförkolor.

I förlängningen skulle det kunna innebära att små icke kommunala förskolor framöver får dålig ekonomi och går det riktigt långt kan de får lov att stänga igen sina verksamheter.

– Det blev väldigt påtagligt nu inför hösten då alla våra 6-åringar slutar och vi ska göra ett större intag av barn och vi ser i vår kö att det är många 1-åringar som bor nära. Och det gör då att vi har fått lov att gå ner från 25 barn till 20 barn, säger Karin Bergsten, förskolechef.

Olika tolkningar av skollagen och kommunala direktiv

Uppsala kommun hävdar dock att det är upp till förskolorna själva att ha ansvar för hur man utformar grupperna och att det ska göras med hänsyn till behovet, alltså de som får platserna först.

– Det är inte kommunens ansvar, säger Helena Skoglund Hedman, L, kommunalråd.

Men hon understryker att hon tar till sig kritiken och lovar att titta på om ålder skulle kunna vara ett kriterium för intag framöver. Utbildningsförvaltningen ska nu se över antagningssystemet.

– Alla barn har ju rätt till en förskoleplats, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet