Ännu, närmare 60 år efter FN-chefen Dag Hammarskjölds död, finns oklarheter kring den flygkrasch som tog hans liv. Arkivbild. Foto: UPI/TT

Fortsatt FN-utredning om Hammarskjölds död

Uppdaterad
Publicerad

Dag Hammarskjölds död 1961 omgärdas fortfarande av frågetecken. Nu har FN:s generalförsamling beslutat att utredningen om flygkraschen som tog den svenske FN-chefens liv ska fortsätta.

FN:s generalförsamling antog på fredagen en resolution om en förlängning av utredningen av Dag Hammarskjölds död 1961. Förslaget, som initierats av Sverige och stöttades av över 100 länder, antogs i enighet och utan omröstning.

Hammarskjöld miste livet i en flygkrasch 1961 då han flög över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, för att i egenskap av FN:s generalsekreterare försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Resolutionen tar fasta på slutsatsen i den tanzaniske advokaten Mohamed Chande Othmans tidigare utredning om Hammarskjölds död, att det ”förefaller sannolikt att en attack eller ett hot utifrån kan ha orsakat kraschen”.

Fortsatt förtroende

Othman har på generalförsamlingens uppdrag ägnat flera år åt att utreda kraschen och Sverige förordar i resolutionen att han får fortsatt förtroende.

I sin slutrapport, som publicerades i början av oktober, skrev Othman att han har fått tillgång till fotografier som visar metallbitar med hål i – möjliga delar från flygplansvraket – som inte har förekommit i tidigare haveriutredningar. Othman efterlyste samtidigt ökad samarbetsvilja från FN-länder i regionen, vilka uppmanades offentliggöra eventuellt hemligstämplat underrättelsematerial som kan kasta nytt ljus över omständigheterna kring kraschen.

Stöd från Guterres

Redan när Othman lämnade sin slutrapport slog FN:s nuvarande generalsekreterare, António Guterres, fast att utredningen om föregångarens död borde fortsätta.

”Generalsekreteraren vill betona att han är fast besluten att göra allt för att stötta sökandet efter sanningen. Det är vi skyldiga Dag Hammarskjöld och den delegation som reste med honom”, hette det i ett uttalande från Guterres kansli.

Fakta: Dag Hammarskjöld

Visa

Dag Hammarskjöld föddes 1905 i Jönköping och växte upp i Uppsala.

Fadern Hjalmar Hammarskjöld var partipolitiskt obunden statsminister i den konservativa ”borggårdsregeringen” 1914–1917.

Hammarskjöld utbildade sig i litteratur, historia, ekonomi, och juridik och blev docent i nationalekonomi 1933.

Han arbetade bland annat som sakkunnig på utrikesdepartementet och svensk huvuddelegat vid OEEC, föregångaren till OECD, innan han 1953 valdes han till FN:s generalsekreterare.

Hammarskjöld dog 56 år gammal i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia 1961. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris 1961.

Källor: FN, Svenska akademien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer