Helge Fossmo, eller Iversen som han numera heter, vill ha sitt straff tidsbestämt. Foto: TT

På måndag avgörs före detta Knutbypastorns straff

Publicerad

På måndag avgör Örebro tingsrätt om den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo, eller Iversen som han numera heter, ska få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Senast Helge Iversen, som dömdes efter händelserna i Knutby 2004, ansökte om att få sitt straff tidsbestämt var för tre år sedan. Då beslutade tingsrätten att omvandla straffet till 24 års fängelse. Men åklagaren i målet överklagade till hovrätten, som tyckte att livstidsstraffet skulle stå fast.

Iversens advokat Anton Strand säger till SVT Nyheter Uppsala att han bedömer sin klients chanser som goda.

”God skötsamhet”

– Det är ju samma tingsrätt som tidsbestämde straffet för tre år sedan. Och går det vidare till hovrätten tror jag inte att de gör en annan bedömning den här gången.

Varför inte?

– Det finns en god planering för när min klient släpps, det är lägsta möjliga risk för återfall och dessutom en god skötsamhet.

”Ute om två år”

Men Iversen har ju försökt manipulera telefonlinjer i fängelset, bland annat?

– Det har inget med hans skötsamhet att göra, säger Anton Strand.

Under förhandlingarna i Örebro tingsrätt för knappt två veckor sedan presenterade Iversen bland annat brev från flera personer som vittnar om honom i positiva ordalag, däribland en diakon, enligt tidningen Dagen.

– Det finns många som uttalat sig positivt, säger Anton Strand och tillägger:

– Får han ett tidsbestämt straff nu så bedömer vi att han är ute om två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer