Trött på trängseln. Birgitta Johansson bor på Tunagatan – hon ställer sig bakom kommunens beslut om att skyltar upp 369 p-platser i området. Foto: SVT

Nya parkeringsförbud och avgifter: ”Jag är helt för det”

Publicerad

I höst börjar nya parkeringsregler gälla i stadsdelarna Tuna backar, Svartbäcken och Sala Backe – totalt berörs över 1 500 p-platser. Och det är ett givet samtalsämne bland boende – som både är för och emot.

– Det är väl viktigare att de som bor här får parkering än de som kommer utifrån och står här hela dagen, säger Birgitta Johansson och sveper över raden med bilar på Tunagatan.

– Jag är helt för att det börjar kosta så att det blir lättare för de som bor här att hitta en parkering, säger hon vidare.

I dag kan man ställa sig gratis på gatan – i oktober blir taxan fem kronor timmen för gästparkerare.

– Det kommer bli besvärligt, säger Marianne Eriksson, i fart med att köra ut från en parkering i Tuna backar.

Nya avgifter

Det var i maj som gatu- och samhällsmiljönämnden beslutade om en ny parkeringsreglering i stadsdelarna.

Enkelt uttryckt innebär det att där det i dag är gratis kommer det att kosta att ställa sitt fordon. Syftet med beslutet är att få bukt med trafikrelaterade problem -  att bana väg för yrkestrafik och utryckningsfordon. Ett annat mål med regleringen är att göra det enklare för boende och besökare att hitta lediga parkeringsplatser.

Se förändringarna här.

Politisk oenighet

I underlaget till beslutet står det även att översynen av parkeringssituationen hänger ihop med att öka andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik och minska miljöbelastningen.

Kostnaden för att sätta upp nya skyltar beräknas till 800 000 kronor.

Centerpartiet reserverade sig mot beslutet och krävde ett grundligare underlag.

Klippet: Så tycker boende om de nya reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.