Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik von Essen om hur det är att ha 20 ukrainska flyktingar boende hos sig. Foto: SVT

Fredrik i Skokloster har 20 ukrainska flyktingar boende hos sig – efterlyser mer stöd

Publicerad

I drygt två månader har runt 20 ukrainska flyktingar bott vid Skokloster Wärdshus. Ägaren Fredrik von Essen hoppas på mer stöd och hjälp från kommunen och Migrationsverket framöver.

– Hittills har det gått bra men det är svårt att sia om framtiden, säger han.

Fredrik von Essen säger att de ukrainska flyktingarna kan bo kvar i lokalerna vid värdshuset så länge de behöver, något som även P4 Uppland rapporterat om.

– Det känns självklart att om man har möjlighet att hjälpa till så gör man det man kan.

Ukrainakriget och Uppsala

Han är tacksam för hjälpen som han fått från företag, volontärer och invånare i området som bistått med bland annat kläder, mat och leksaker.

– Jag har fått vägledning från framför allt en person på kommunen men hade gärna sett mer ekonomiskt stöd från stat och kommun.

”Försöker stötta”

Helene Zeland Bodin (C), kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun, hoppas att kommunen kan göra mer för hjälpa till framöver.

– Jag vet att det pågår mycket i vårt samverkansprojekt med Röda korset och andra frivilliga företag. Vi försöker stötta upp med det vi kan och som är rimligt i det lagutrymme som vi har. Men jag hoppas att vi får en tilldelning av Migrationsverket så vi kan hjälpa till och stötta de som tar emot ukrainska flyktingar i privat regi, säger hon.

I klippet: Hör Fredrik von Essen om hur det är att ha 20 ukrainska flyktingar boende hos sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet