Foto: Polisens förundersökning

”Giftdoktoranden” döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt dömer den så kallade ”giftdoktoranden” till ett års fängelse. Samtidigt frias han från åtalspunkterna om medhjälp till försök till grov utpressning av en tjeckisk minister och brott mot lagen om krigsmateriel.

Rättegången mot doktoranden som greps i sin bostad i april, började i slutet av augusti och avslutades i tisdags denna vecka.

Han har bland annat stått åtalad misstänkt för att ha bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätet, och för att ha skickat brev med ett giftigt ämne i ett utpressningsförsök mot en tjeckisk minister.

Tillslaget mot doktoranden

FBI kontaktade svensk polis

Mannen greps efter att den amerikanska polismyndigheten FBI kontaktat svensk polis. Gripandet blev startskottet för en lång utredning med en doktorand vid Biomedicinskt centrum i Uppsala i fokus.

Svenska åklagare kontaktades också av tjeckiska myndigheter efter att en försändelse innehållande giftiga preparat ska ha skickats till Tjeckiens inrikesminister. Dagen därpå ska myndigheter i landet ha tagit emot ett anonymt utpressningsmeddelande.

Giftet ska ha postats i en butik i Uppsala, och tingsrätten anser att det är bevisat att det var doktoranden som skickade giftet. Däremot anser tingsrätten inte att det är bevisat att doktoranden känt till eller varit delaktig i utpressningsförsöket.

Frias på två punkter

Giftdoktoranden har stått åtalad på fyra åtalspunkter: brott mot lagen om krigsmateriel, medhjälp till försök till utpressning, grov stöld och narkotikabrott.

Han döms till ett års fängelse för grov stöld vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott.

Samtidigt frias han för medhjälp till försök till grov utpressning, för åtta tillfällen av grov stöld, brott mot lagen om krigsmateriel, samt för narkotikabrott vid två tillfällen.

– Min klient är naturligtvis besviken över att han blev dömd och utvisad, eftersom han har förnekat brott. Det är klart att han blir besviken över det. Försvarets uppfattning är att påföljden kunde ha bestämts till villkorlig dom och samhällstjänst, säger doktorandens advokat Bengt Göran Hugoson.

Läs mer: Åklagaren: Här postar han dödsgiftet

Stal gift på jobbet

När det gäller brott mot lagen om krigsmateriel tycker tingsrätten att det står klart att mannen haft ricin till försäljning, men inte att han haft tillgång till giftet eller levererat det.

– Utredningen visar att mannen har marknadsfört gifterna som medel att använda för att ta någons liv och att försäljningar av stulet gift också har skett. Det rör sig alltså om en verksamhet som redan kan ha fått oerhört allvarliga konsekvenser. Bevisningen har dock i flera fall inte varit tillräcklig för att styrka brott som åklagaren påstått att mannen begått inom ramen för denna verksamhet, säger rättens ordförande rådmannen Johan Modin i ett pressmeddelande.

Utvisas

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande ska mannen inte ha lidit av någon psykisk störning när han begick de misstänkta gärningarna, och han har därför inte dömts till rättspsykiatrisk vård.

Längden på fängelsestraffet har bestämts med hänsyn till att doktoranden sannolikt kommer att förlora sitt jobb vid Uppsala universitet. Utöver det utvisas doktoranden ur landet, och får återvända först om fem år, hösten år 2021.

Läs mer: Butikens övervakningskamera avslöjade doktoranden

– En viktig del av hela förundersökningen har varit att bevisa att det är den här personen som ligger bakom de två hemsidor som han sålt gift på. Tingsrätten har kommit fram till det. Tingsrätten anser att vissa delar av det är styrkt att han stulit det gods som har utbjudits till försäljning, men inte i alla delar. Med utgångspunkten i det anser vi att tingsrätten har valt rätt påföljd och vi delar tingsrättens uppfattning när det gäller utvisningsfrågan, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet