Här ska doktoranden, i blå jacka, posta en av sina giftförsändelser. Foto: Polisens förundersökning

”Giftdoktoranden” i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Både åklagare och försvaret överklagade tingsrättens dom om ett års fängelse mot ”giftdoktoranden”. På torsdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten.

Uppsaladoktoranden dömdes i slutet av oktober 2016 till ett års fängelse för grov stöld vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott. Mannen friades emellertid för medhjälp till försök till grov utpressning, för grov stöld vid åtta tillfällen, brott mot lagen om krigsmateriel samt för narkotikabrott vid två tillfällen.

Enligt åklagare hade mannen också bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätet och varit inblandad i utpressningsförsök mot en tjeckisk minister.

Tillslaget mot doktoranden

Tingsrättens dom överklagades av både åklagare och försvaret.

”Utom allt rimligt tvivel”

– Min klient är oskyldig och vill bli frikänd. Uppenbarligen har inte åklagarna varit nöjda med tingsrättens dom heller, säger doktorandens advokat Bengt-Göran Hugoson till SVT Nyheter Uppsala innan hovrättsförhandlingarna startade på torsdagen.

Vad tänker försvaret trycka på i hovrätten?

– Hur jag lägger upp mitt försvar tänker jag inte tala om, säger advokaten.

Försvaret har yrkat på att doktoranden ska frias på alla punkter. Åklagarsidan har i sin tur yrkat för att hovrätten ska döma mannen för medhjälp till försök till grov utpressning, grov stöld och grovt brott mot lagen om krigsmateriel.

– Vi tycker att bevisningen var sådan att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till de här brotten, sa åklagaren Karolina Lindekrantz till SVT Nyheter Uppsala i november förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet