Gottsundabrandens kostnad: 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en preliminär rapport från försäkringsbolaget som har haft hand om Gottsundaskolan väntas skadekostnaden uppgå till 100 miljoner kronor.

Den preliminära skaderapporten anger bedömd skadekostnad till 100 miljoner kronor. Detta är fördelat enligt följande:

  • 68 miljoner för totalskada och delskada på byggnader
  • 12 miljoner för hyresavbrott (för fastighetsägaren)
  • 10 miljoner för lös egendom
  • 10 miljoner för extra kostnader (för skolverksamheten)

Notan landar på försäkringsbolaget. ”Endast” 650 000 kronor betalar Uppsala kommun – och det i självrisk.

Skolan brann ned

Branden utbröt natten till måndag. Två tredjedelar av Gottsundaskolan ödelades i branden.

– Vår skadereglerare gör nu en brandutredning samt en kostnadskalkyl vad det skulle kosta att återställa skolan på samma plats det vill säga bygga upp de två totalskadade byggnaderna och sanera den tredje delskadade byggnaden, säger Jan Malmberg, vd vid Svenska Kommun Försäkrings AB.

Pengarna som försäkringsbolaget förr eller senare kommer betala ut till kommunen täcker inte bara in själva byggnaden och dess innehåll – utan även merkostnader.

– Det kan vara kostnaderna kommunen nu har för att flytta eleverna till exempel.

Två minderåriga tjejer är misstänkta för att ha tänt på och en polisutredning pågår för tillfället.

Skadestånd

Enligt Svenska Kommun Försäkrings AB:s vd kan det bli tal om att kräva eventuella gärningspersoner på skadestånd – förutsatt att någon befinns skyldig.

– Det handlar främst om en prevention då. Det handlar egentligen inte om den ekonomiska biten, även om det kan göra det. Men oftast rör det sig om att visa att det finns konsekvenser för ett handlade. Om man då eventuellt anses skyldig i slutändan, säger Jan Malmberg.

Jan Malmberg understryker att polisens utredning måste ha sin gång och att ingen ännu är fastslagen skyldig för ansvar för branden.

– Sen görs en bedömning från fall till fall. Flera saker tas i beaktning vid sådana här situationer. Personens ålder till exempel – och vad som faktiskt hänt. Oaktsamhet graderas lägre än om man gör något medvetet till exempel.

Sanering pågår

Just nu pågår arbetet med att riva och transportera bort resterna av de brandförstörda lokalerna. De mindre sot- och rökskador som träffade biblioteket i angränsande byggnad saneras även.

Efter att denna process är klar är det upp till kommunen tillsammans med fastighetsägaren (UKFAB) att avgöra om skolan ska byggas upp på samma plats eller om det finns annan lösning.

För tillfället är Gottsundaskolans omkring 400 elever placerade på två andra skolor i Uppsala: Sverkerskolan och Tiundaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.