”Gottsundadrivet klarar sig utan väggar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots skola som brunnit ned finns ett driv och hopp bland personal och elever på Gottsundaskolan. Det menar den mångåriga Gottsundaläraren Tomas Stenback.- Gottsundadrivet klarar sig utan väggar, säger han.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som en brand bröt ut på skolan. Branden totalförstörda två tredjedelar av skolan. Inget gick att rädda.

– Det har varit kaos lite grann, man har känt mycket hopplöshet och förtvivlan men samtidigt ett hopp och ett starkt driv om att det här ska vi klara förstås, säger Tomas Stenback, matte och NO lärare på högstadiet i Gottsundaskola.

Vad kommer den här drivkraften ifrån?

– Jag vet faktiskt inte. Vi trodde kanske att den satt i väggarna men det gjorde den ju tydligen inte. Alla bara känner att det här ska vi fixa och eleverna och lärarna känner samma sak. Det här kommer vi att greja, säger han.

”Fast punkt”

Skolan har betytt mycket för elever och lärare i utbildningssyfte men även som en fast, social punkt.

Flera organisationer och företag har hjälpt till och stöttat Gottsundaskola. Turbo, KFUM Alnäs och Svenska fotbollsförbundet har bjudit in skolans elever till aktiviteter de senaste dagarna och kommande vecka.

Många ställer upp och personal och lärare försöker få alla elever att känna att folk bryr sig och alla ställer upp tillsammans.

Har du fått för några reaktioner från eleverna?

– Alla är ju ledsna och chockade och förstår inte hur det kan hända. Hur kan det gå till att en enda tändsticka kan elda upp en hel skola?

Oklar framtid

Det senaste beskedet, från skolledningen, är att elever och lärare ska ha en lokal från och med måndag att bedriva undervisning i. Säkert besked väntas imorgon torsdag.

Två tonårstjejer misstänks ha anlagt branden som totalförstörde Gottsundaskolan. En polisutredning pågår.

Vad har ni gjort nu när skolan är borta?

– Vi försöker hålla ihop det och få alla att känna det här är vi att vi gör det här tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.