Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Leif hur tryggheten påverkats av sprängningen i Lövstalöt. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Granne till explosionen i Lövstalöt: ”Satt sina spår”

Uppdaterad
Publicerad

I december utsattes en villa i Lövstalöt i norra Uppsala för en sprängning. Två tonåringar har nu dömts för brottet, men grannar i området berättar att dådet satt sina spår.

– Det har skapat en rädsla, säger Leif från Lövstalöt.

Det var vid 22-tiden den 2 december 2023 som explosionen inträffade i Lövstalöt. Ingen person kom till skada, men för de boende i området har händelsen lett till en ökad rädsla.

SVT har pratat med Leif, som egentligen heter något annat, om hur sprängningen påverkat grannarna.

– Det är bara att konstatera att Sverige har förändrats och att även ett litet samhälle som Lövstalöt blir drabbat. Mina fönster blev totalförstörda och flera grannar har fått förskjutningar i väggar och ytterdörrar, säger Leif.

Polisen hade haft huset under bevakning

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att polisen använt sig av kameraövervakning på platsen, men strax innan explosionen togs den ned.

– Jag pratade med polisen några dagar innan explosionen just eftersom de var här och då svarade de att vi kunde känna oss lugna. Tji fick vi, säger Leif.

Träffa Leif som berättar om hur explosionen påverkat grannarna Lövstalöt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.