Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje kris och händelse är unik men det här var på en annan nivå.” Se ovan hur kommunen arbetar med krisstöd. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Så krisstödjer kommunen – efter höstens våldsvåg i Uppsala

Publicerad

Höstens våldsvåg hade en stor påverkan på samhället, vilket bland annat fick Uppsala kommun att aktivera ett särskilt krisstöd.

– Varje kris och händelse är unik men det här var på en annan nivå, säger stabschefen.

Uppsala kommuns krisstöd kan aktiveras vid stora händelser som skjutningar och sprängningar, men även andra händelser som drunkningar och trafikolyckor.

– Det kan vara händelser där både många eller få är inblandade. Då kan vi bland annat erbjuda stödsamtal, säger Ola Jeremiasen, stabschef på socialförvaltningen och medlem i krisstödsgruppen.

Våldsvåg i Uppsala

Kommunens krisstöd aktiverades först i samband med explosionen i Fullerö.

Varför aktiverades krisstödet inte tidigare?

– Vi gör en bedömning tillsammans med exempelvis polis eller räddningsledare på plats. Vi har ett väldigt bra skyddsnät i vanliga fall, så krisstödet aktiveras när ordinarie stödfunktioner inte räcker till. Det bedömdes behövas exempelvis i explosionen i Fullerö och explosionen i Lövstalöt, säger Ola Jeremiasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet