Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många brottsoffer som bor i hus hamnar mellan stolarna”. Så beskriver Gunnar Strömmer (M) situationen för de som drabbas av sprängdåd. Foto: Peter Nässén /SVT

Gunnar Strömmer (M) om sprängdådens offer: Öppen för att ändra regler

Uppdaterad
Publicerad

För åtta månader sedan dog 24-åriga Soha Saad när en bomb exploderade i Fullerö utanför Uppsala. Hennes pappa Samer tycker att det är regeringens misslyckade politik som orsakat hans dotters död.

– Det är förfärligt, att den utveckling vi har sett med grov organiserad brottslighet får konsekvenser som drabbar enskilda människor på det här sättet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Soha Saad dödades i gängkonflikten mellan Rawa Majid och hans dödsfiende Ismail Abdo. Bomben i Fullerö var egentligen riktad mot Rawa Majids släktingar.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) konstaterar att hans uppdrag är att lägga om politiken för att förhindra liknande våldsdåd.

Våldsvåg i Uppsala

Tycker du att ni har lyckats med det?

– Jag kan inte säga att någon kan vara nöjd i ett läge där vi har skjutningar och sprängningar på de nivåer vi har i dag och haft under väldigt många år. Jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen men jag har också sagt sedan dag ett att det kommer att ta tid, säger han.

Har gått back 110 000 kronor

Soha Saads pappa har hittills behövt ta ut 110 000 kronor från ett sparkonto för att kunna betala för huset i Fullerö medan det återuppbyggs. Han är besviken på myndigheterna, bland annat eftersom han inte fått hjälp att hitta bostad till familjen. Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Erik Pelling (S), säger att det är lagstiftning och regelverk som stoppat kommunen från att stötta i bostadsfrågan.

– Jag kan inte uttala mig om detaljerna i just det här konkreta fallet, även om min bild är att det ofta finns ett betydande utrymme att bistå och hjälpa till. Däremot har jag noterat att enskilda kan hamna i kläm. Jag är öppen för att se på eventuella regelförändringar för att ändra det som kan ändra den situationen, säger Gunnar Strömmer (M).

Våldsam höst i Uppsala

I september 2023 dödas tre personer i Uppsala i en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot, och hans dödsfiende Ismail Abdo.

Natten till den 7 september skjuts Ismail Abdos mamma ihjäl genom ett fönster till huset hon bor i i Brillinge i östra Uppsala. Två personer har dömts för mordet.

23-åriga Mogos Amanuel Tesfemariam är på väg till sitt jobb inom hemtjänsten när han skjuts ihjäl i sitt trapphus i Salabacke. I samma trapphus bor en anhörig till Rawa Majid.

Tidigt på morgonen den 28 september exploderar en bomb i Fullerö utanför Uppsala. Huset som sprängts ägs av släktingar till Rawa Majid. Bomben förstör även grannhuset, och dödar Soha Saad där hon sover på soffan. Under sommaren väntas åtal väckas mot två män, 23 och 34 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet