Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Hör Samer Saad berätta om när hans hus sprängdes i Fullerö – och hur tiden varit efteråt. Foto: Privat/Christoffer Urborn/SVT

Hans dotter sprängdes till döds i gängkriget: ”Soha var mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året dödades Samer Saads dotter Soha. Hon dog i en kraftfull explosion vid familjens hus i Fullerö utanför Uppsala.

För Samer har det varit åtta månader av sorg och förtvivlan. Av tröstlös bostadsjakt, ekonomiska påfrestningar och frustration över att myndigheter och politiker inte lyssnar.

– Soha var mitt hjärta. Jag har förlorat allt, bara för att vi hade fel granne.

24-åriga Soha Saad hittas av räddningspersonal under bråten som fallit över henne på soffan där hon somnat efter att ha varit uppe sent och pluggat. En timme senare, på sjukhus, får familjen beskedet: Soha är död.

– Jag slog sönder en tavla när jag fick höra det. Jag ville inte tro att det var sant. Jag kunde inte ta in det.

Våldsvåg i Uppsala

Efterlyser myndigheterna

När Soha dog fick familjen besök av palestinska ambassaden, berättar Samer. Och den libanesiska ambassaden ringde och beklagade sorgen. Men från företrädare från de svenska myndigheterna har det varit tyst.

– Jag är så besviken på myndigheterna, på politikerna och polisen. Om de inte kan hjälpa en familj, vad händer då om det blir krig? Det här ska aldrig få hända mer, ingen annan familj ska behöva drabbas som vi.

De från Uppsala kommun som varit i kontakt med familjen har saknat verktyg att hjälpa dem med sådant de behöver, säger Samer. Såsom bostad eller psykologer till barnen.

– Det är inte bara jag som förlorat en dotter. Svenska barn har förlorat en bra lärare.

Fem personer delar två sovrum

De senaste åtta månaderna har familjen bott i ett lägenhetshotell i centrala Uppsala som bekostas av ett försäkringsbolag. Där delar Sohas föräldrar och hennes tre syskon, som är mellan 12 och 20 år gamla, på två sovrum.

Jakten på ett boende har pågått ända sedan i höstas. Först nu har familjen hittat en hyreslägenhet att flytta till – en trea på 72 kvadrat.

För att ha råd med lägenheten har Samer börjat jobba deltid. Tillvaron är kostsam, eftersom han också betalar för huset i Fullerö medan det återuppbyggs. Hittills har han behövt ta ut 110 000 kronor från ett sparkonto för att klara ekonomin, berättar han.

– Vad ska jag göra? Det går inte att sörja Soha förrän vi har ett hem där vi känner oss trygga.

Våldsam höst i Uppsala

I september 2023 dödas tre personer i Uppsala i en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot, och hans dödsfiende Ismail Abdo.

Natten till den 7 september skjuts Ismail Abdos mamma ihjäl genom ett fönster till huset hon bor i i Brillinge i östra Uppsala. Två personer har dömts för mordet.

23-åriga Mogos Amanuel Tesfemariam är på väg till sitt jobb inom hemtjänsten när han skjuts ihjäl i sitt trapphus i Salabacke. I samma trapphus bor en anhörig till Rawa Majid.

Tidigt på morgonen den 28 september exploderar en bomb i Fullerö utanför Uppsala. Huset som sprängts ägs av släktingar till Rawa Majid. Bomben förstör även grannhuset, och dödar Soha Saad där hon sover på soffan. Under sommaren väntas åtal väckas mot två män, 23 och 34 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet