Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala, säger att han kan se Soha Saads familj i ögonen och säga att de gjort allt de kunnat för att hjälpa dem. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Sohas Saads familj besviken på kommunen – Pelling (S): ”Har gjorts ett professionellt arbete”

Uppdaterad
Publicerad

När en bomb exploderade i Fullerö utanför Uppsala förra året förlorade Soha Saads familj en dotter och syster – och sitt hem. Ända sedan dess har de varit på jakt efter en bostad.

Sohas pappa Samer är besviken på att Uppsala kommun inte hjälpt familjen med bostad.

– Jag är så arg och besviken på kommunen, säger han.

De senaste åtta månaderna har Samer Saad och hans familj bott i ett lägenhetshotell i centrala Uppsala. Där delar föräldrarna och de tre barnen, som är mellan 12 och 20 år, på två sovrum. Samer Saad beskriver det som ett mörkt boende som inte är hemtrevligt.

Han är besviken på myndigheterna för att de inte har hjälpt familjen att hitta bostad.

Våldsvåg i Uppsala

– Jag har pratat med Uppsala kommun om lägenhet från typ första dagen men de kunde inte hjälpa till. Hur kan de kräva av en pappa att söka själv? De sa ”du får söka själv”.

Pelling: Individens ansvar

Enligt Samer Saad har de personer från kommunen som varit i kontakt med familjen varit snälla, men de har saknat de rätta verktygen att hjälpa dem med sådant de behöver.

– Det stöd man kan få för bostad är ju om man verkligen inte har egna resurser att ordna bostad. Så fort du har egna resurser, då ligger det på individen enligt lagstiftningen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Kommunen nekade skoltaxi

Efter händelsen ansökte familjen om skoltaxi till yngsta sonen som går i skolan i Storvreta omkring 1,5 mil utanför Uppsala. Ansökan avslogs av Uppsala kommun. Istället fick sonen, som då var 11 år, ett busskort. Men efter det trauma de upplevt vågade föräldrarna inte låta sonen åka buss. Därför har pappa Samer skjutsat sonen till skolan på egen bekostnad.

– De har ju egentligen upplevt en krigshändelse, och det är ju egentligen de kommunala regelverken eller lagstiftningen inte riggad för. Och det är det systemet som nu testas och, kan man tycka, brister, säger Erik Pelling (S).

Han konstaterar att lagstiftning och regelverk kommer att behöva anpassas för att möta offer för sprängningar i framtiden.

– Det har gjorts ett väldigt professionellt arbete från olika delar av kommunen och man har velat hjälpa familjen. Man har bistått akut, men det finns saker att förbättra.

Hör mer i klippet ovan.

Våldsam höst i Uppsala

I september 2023 dödas tre personer i Uppsala i en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot, och hans dödsfiende Ismail Abdo.

Natten till den 7 september skjuts Ismail Abdos mamma ihjäl genom ett fönster till huset hon bor i i Brillinge i östra Uppsala. Två personer har dömts för mordet.

23-åriga Mogos Amanuel Tesfemariam är på väg till sitt jobb inom hemtjänsten när han skjuts ihjäl i sitt trapphus i Salabacke. I samma trapphus bor en anhörig till Rawa Majid.

Tidigt på morgonen den 28 september exploderar en bomb i Fullerö utanför Uppsala. Huset som sprängts ägs av släktingar till Rawa Majid. Bomben förstör även grannhuset, och dödar Soha Saad där hon sover på soffan. Under sommaren väntas åtal väckas mot två män, 23 och 34 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet