Niklas Larsson från Uppsala magnetfiskeförening fick ett ovanligt napp på sin krok i går kväll. Foto: Sofia Hellström/Privat

Han fiskade upp granaten: ”Det klickade till ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Larsson och hans kollegor från Uppsala Magnetfiskeförening var ute för att städa Fyrisån. Men nere på botten fanns mer än bara rostiga cyklar.
– Jag kände att det var något ganska tungt, berättar Niklas Larsson.

I går arrangerades Strandräddardagen och Uppsala Magnetfiskeförening, Uppsala Paddlarklubb och föreningen Fyrisåns vänner var ute för att städa ån och dess stränder från skräp.

Magnetfiskeföreningen använder sig av supermagneter tillverkade av neodymium för att rensa vattendrag från metallskrot. Men i vattnet vid Fyrishovs camping fick Niklas Larsson ett annorlunda napp.

– Jag kände hur det klickade till ordentligt. Upp kom en troligtvis väldigt gammal granat. Jag kände igen de cirkulära linjerna.

Vad tänkte du då?

– Jaha, då får vi kontakta polisen. Jag är van, jag har fått upp sådana här förut.

Känsliga för stötar

Niklas Larsson såg till att folk omkring skingrades och la granaten bakom ett träd som stod i en sluttning.

– Man måste vara väldigt varsam med granater, de är känsliga för stötar.

Var du rädd?

– Inte ett dugg. Vi fick lite utbildning av bombgruppen sist vi fick upp granater. Men om det hade varit en sprintgranat då hade jag nog släppt ner linan igen för det kan vara väldigt riskabelt. Det här var en karteschgranat, säger Niklas Larsson.

Granaten hittades vid Fyrishovs camping. Foto: Sofia Hellström

”Det var lite läskigt”

Strandräddardagen arrangeras på initativ av Uppsala kommun. Projektledaren Sofia Hellström var på plats i går när granaten fiskades upp.

– Det var lite läskigt för man hade kunnat tro att det bara var en flaska som var lite jordig. Men magnetfiskeföreningen såg att den var räfflad på sidan och visste precis vad de skulle göra. Jag kände mig trygg med dem, säger Sofia Hellström.

Från första världskriget

Det är inte första gången man hittar granater i Fyrisån. I juli förra året spärrades centrala Uppsala av efter att Magnetfiskeföreningen hittat en granat i vattnet i höjd med Eddaspången.

Niklas Larsson tror att den granat som hittades i går är en gammal granat från första världskriget.

– Man har haft övningsområden här för längesedan och då har man kanske riktat den här granaten fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magnetfiske

Mer i ämnet