Dragplåster. Polischefen A.J. DeAndrea var med om skolskjutningen i Columbine för drygt 20 år sedan. Han är en av talarna på skolkonferensen om säkerhet i Uppsala. Foto: SVT/TT

Han var med om skolmassaker – utbildar nu i skolsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Han var först på plats vid skolmassakern i Columbine i Colorado för 20 år sedan. Nu är polischefen A.J. DeAndrea på plats i Uppsala för att utbilda i skolsäkerhet.

Ett sextiotal lärare sitter bänkade när rubriken ”When terror hits home” lyser med stora vita bokstäver på skärmarna.

– Det farligaste vi kan göra att tänka ”det händer inte här”, för det kommer att hända, säger polischefen A.J. DeAndrea.

Respekt viktigt för säkerheten

Men skolskjutningar är inte det första som kopplas ihop med svensk skolsäkerhet i dag. Konferensen i Uppsala handlar också om helt andra saker som konflikthantering, brottsstatistik i skolan och att vara vaksam på vissa signaler.

– Om du har hög frånvaro på en skola och det inte finns en tydlighet – då blir det problem.

Vad är viktigt då, för att stärka säkerheten?

– Respekt, att man jobbar med att alla ska vara respekterade för dem de är, säger Lotta Wickenberg från Jämtlands gymnasium.

Omtanke förenar

Och respekt är ett av ledorden som ligger till grund för A.J. DeAndreas mission. Som om den kokas ner handlar om att bry sig och att bry sig om.

– Det handlar om att bry sig om varandra – det förenar oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.