Tetris-utmaningen har blivit viral bland blåljusorganisationer runt om i världen. Foto: Sjöräddningssällskapet RS Uppsala

Här antar Sjöräddningen i Uppsala den virala Tetris-utmaningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Uppsala har antagit #tetrischallenge. Utmaningen handlar om att arrangera sin utrustning i rader på marken och sedan fotografera resultatet.

– Vi var vid vår räddningsstation i Skarholmen utanför Uppsala i söndags. Det var en kollega till mig som fångat upp idén på sociala medier – jag organiserade genomförandet och körde drönaren som tog bilden, säger Marcus Uppman på Sjöräddningssällskapet RS Uppsala.

Namnet #tetrischallenge anspelar på dator- och TV-spelet Tetris från 1980-talet som går ut på att sortera fallande ”klossar” i rader som sedan försvinner.

Tetris-utmaningen startade i Schweiz i början av september och sprider sig nu bland blåljusorganisationer över hela världen.

Vad är det vi ser på bilden från Uppsala?

– Det är båtens utrustning – och mina kolleger. Och vi hade ju inte bara kul utan gjorde nytta också: Det var ett bra tillfälle att få koll på att all utrustning var på plats. All kontakt man har med utrustningen leder till ökad säkerhet när det väl händer något, säger Macus Uppman.

Svårt att få till räta rader

Han berättar att det svåraste var att organisera allt i räta rader.

– Det tog väl en timme ungefär. Vi tänkte att det skulle se ut som en leksaksförpackning – det ska synas vad som följer med i ”paketet”.

Eftersom Sjöräddningens verksamhet bygger på frivilla resurser och donationer tyckte man också att det var ett bra sätt att synas.

– Vi har fått många gilla-reaktioner och positiva kommentarer från Uppsalabor på Facebook, så det är kul, säger Marcus Uppman.

Utmanar kollegorna

Vilka vill ni utmana på #tetrischallenge?

– Vi samarbetar ju en del med räddningstjänsten i Uppsala, så det får väl bli dem då. Det vore kul att se dem lägga upp sin utrustning så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.