Förlikningshandlingarna lämnades in till Uppsala tingsrätt under onsdagen. Foto: SVT/Uppsala tingsrätt

Här är dokumentet som avslöjar uppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober skulle hustvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch och den tidigare ägaren till fastigheten upp i rätten. Men under onsdagen lämnades ett dokument in till Uppsala tingsrätt som visade att parterna nått en förlikning i frågan. Därmed ser tvisten ut att vara över.

Turerna kring husköpet har vållat stor medial uppmärksamhet. Den äldre mannen som tidigare ägt huset ångrade sig efter försäljningen – vilket i sin tur ledde till en tvist mellan KD-ledaren och mannen.

Vissa delar av förlikningen är belagda med sekretess på parternas begäran, men av dokumentet går det att utläsa att Ebba Busch (KD) ska stå som slutgiltig ägare av fastigheten utanför Uppsala. Mannen ska dock ha viss tillträdesrätt till huset.

Mannen får vara där ibland

– Han ska ha möjlighet att vistas på fastigheten. Omfattningen har vi valt att hålla borta från övriga, så att det inte ska stå en massa fotografer där och störa, säger mannens advokat Monica Behm, till SVT Nyheter Uppsala.

Hon uppger att dispositionsrätten har varit viktig för att komma fram till en förlikning.

– Han är nöjd nu, det har varit avgörande att han skulle få viss tillgång. Det har varit ett tungt år för en äldre man och han har varit orolig. När det inte gick att få tillbaka fastigheten så var det här den bästa lösningen.

Även Ebba Busch ska vara nöjd med förlikningen.

– Min klient är nöjd och lättad över att parterna till slut har kommit överens i frågan, säger hennes ombud Katrin Björklund till SVT Nyheter Uppsala.

Dokumentet är daterat i oktober 2021 och undertecknat av båda parter.

Här är husbråket mellan 81-åringen och Ebba Busch:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Turerna i husbråket – här är en sammanfattning på 60 sekunder. Foto: Michael Jansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer