Ambitionen var ett Kina i miniatyr. Istället blev det en hånad flopp. Se historien om Dragon Gate i videon. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Här är historien bakom Dragon Gate

Publicerad

De storslagna planerna på att bygga upp ett mini-Kina blev aldrig verklighet. Den kinesiske miljardärens visioner krockade gång på gång med den svenska arbetsrätten. Bygget pågick i nästan 15 år innan ägaren drog sig ur och lämnade kvar det spökliknade palatset.

Få har varit inne i Dragon Gate, det storslagna kinesiska bygget längs som kan ses från E4:an i Älvkarleby. De majestätiska byggnaderna rymmer allt från hotell, restaurang, museum till shaolin-tempel.

Bygget av Dragon Gate i bemöttes inledningsvis med stor nyfikenhet, men med tiden blev det kinesiska hotell- och restaurangkomplexet en kritiserad och hånad kulliss.

Dragon Gate

Men trots de många turerna har de nya ägarna nu – lite långsamt – väckt draken.

Få hela historien om Dragon Gate i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet