Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se vad bland andra Josephine, Sajjad och Vilma tycker är viktigaste valfrågan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Sjukvård, skola och trygghet – här är länsbornas viktigaste valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Valet närmar sig med stormsteg – och partierna försöker in i det sista vinna väljare genom löften inom olika områden.

För väljarna är vården ett prioriterat ämne: Hälften av länsborna anser att just vården är den viktigaste frågan i valet, visar SVT:s opinionsundersökning.

Varannan röstberättigad person i Uppsala län tycker att sjukvård är den viktigaste frågan där de bor, enligt en opinionsundersökning som SVT låtit göra tillsammans med UNT och P4 Uppland.

Tvåa på listan finns skola och utbildning, som 33 procent av de tillfrågade ansåg vara viktigast, tätt följt av lag och ordning på 30 procent.

Kommunvalet 2022 Uppsala

I klippet ovan berättar sex yngre personer vad de tycker är viktigaste frågan.

Varannan väljare i Uppsala län anser att sjukvård är den viktigaste valfrågan, enligt vår opinionsundersökning. Foto: SVT

Mätningen visar även att prioriterade valfrågor skiljer sig mellan olika åldersgrupper.

Bland annat anser bara fyra procent av de svarande under 30 år att äldreomsorg är den viktigaste frågan, medan 43 procent av de svarande över 65 år håller den högst.

Tvärtom är det kring frågan om klimat och hållbarhet, som 34 procent av de svarande under 30 år tyckte var viktigast – att jämföra med 65-plussarna där bara 17 procent ansåg att den var viktigast.

Vilken fråga som är viktigast i valet beror på ålder, enligt vår opinionsundersökning. Foto: SVT

Så gjordes mätningen

Opinionsmätningen är gjord av Kantar. Resultatet är viktat utifrån fördelning i Uppsala län: kön, ålder samt partival i riksdag 2018.

Metod: Webbintervjuer

Urval: Invånare i Uppsala län 18–79 år, Sifo-panelen

Fältperiod: 8–19/8 2022

Antal intervjuer: 1 001

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet