Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när Anders Ekberg ror in vikingabåten till bryggan i Stadsträdgården i Uppsala. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Här intar vikingabåten Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Under kulturnatten kan Uppsalaborna testa på att ro vikingabåten Stefnir – som är en rekonstruktion av ett fynd i en båtgrav i Valsgärde utanför Uppsala.

Arkeologen Anders Ekberg och vikingabåten Stefnir har korsat Östersjön, till bland annat Estland och Åland tillsammans. Men den är inte det enda som är rekonstruerat. Svärd, smycken och verktyg är några av de material som finns med under båtfärden.

”Så lika som möjligt”

– Vi har försökt göra vår rekvisita lik så som vi tror att det såg ut förut, så lika som möjligt, säger Anders Ekberg.

När båten hittades var nitar och spikar av järn det enda som fanns kvar av båten. Placeringen av nitarna och järnet gjorde det möjligt att rekonstruera båten ungefärligt till hur den såg ut. Båten är daterad till 800-talet e.Kr.

I klippet ovan: Se när Anders Ekberg ror in vikingabåten till bryggan på Uppsala stadsträdgård.

SVERIGES STÖRSTA KULTURNATT

Kulturnatten i Uppsala är ett årligt återkommande evenemang som arrangeras av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och föreningsliv, kulturinstitutioner, företag med flera. Evenemanget är Sveriges största kulturnatt.

Sedan 1989 ansvarar Uppsala kommuns kulturnämnd för kulturnatten, och sedan 2011 samordnas det av Destination Uppsala.

Här hittar du hela programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.