Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ellen Pan/SVT

Enköpings luciafirande hotat efter floppen – få kandidater dök upp

Uppdaterad
Publicerad

Det årliga lussefirandet i Enköping riskerar att läggas ned efter att endast två personer anmält sig till tävlingen om att bli lucia, vilket Enköpings-Posten var först med att berätta om. Nu kämpar den lokala luciakommittén för att hålla traditionen vid liv – trots kritik om att det snarare skulle handla om en skönhetstävling.

– Idealbilden är den söta, unga kvinnan med långt, blont hår. Det är otroligt förlegat, säger debattören Karin ”Kajjan” Andersson.

Precis som i många andra svenska städer är det tradition i Enköping sedan många år tillbaka att allmänheten får rösta fram årets lucia.

För att undvika att det blir en skönhetstävling har arrangörerna i Enköping de senaste åren låtit kandidaterna skicka in en video där de sjunger.

– Då kan man ju rösta utifrån hur flickan sjunger. Så man behöver inte bara rösta på utseende, menar Britt-Marie Lidmo på IOGT-NTO som arrangerar tävlingen tillsammans med andra organisationer.

Söker ”körmedlemmar”

Men den feministiska opinionsbildaren och journalisten Karin ”Kajjan” Andersson, som bor i Uppsala, tycker ändå att luciatävlingar är problematiska.

– Det är en regelrätt skönhetstävling, det går inte att sticka under stol med. Vi har skönhetsideal som vi vet att unga personer påverkas oerhört mycket av, så allt vi i vuxenvärlden gör för att förstärka det idealet kommer få dåliga konsekvenser, säger hon.

Nu har luciakommittén i Enköping i stället gått ut i sociala medier och valt att söka körmedlemmar, snarare än en luciakandidat. Om fler inte anmäler sig riskerar det traditionella luciatåget att ställas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.