Lasse Åberg tilldelades hederspriset till Gösta Ekmans minne för sitt stora inflytande inom svensk humor. Foto: TT

Hederspris till Lasse Åberg på Barncancergalan

Uppdaterad
Publicerad

Mångkonstnären och Bålstabon Lasse Åberg prisades för sitt stora inflytande inom svensk humor. Han mottog hederspriset under Barncancergalan på måndagskvällen.

Hederspriset till Gösta Ekmans minne delas ut till en person, duo eller grupp som har haft stort inflytande inom svensk humor. När priset under måndagskvällen delades ut för tredje gången, gick det alltså till Bålstabon Lasse Åberg.

– Tack så mycket. Oj. Wow, vilken grej! sa han när han fick priset i handen.

Lasse Åberg är bland annat känd för sin roll som Stig-Helmer i Sällskapsresan och alla dess uppföljare. Han har dessutom själv jobbat ihop med Gösta Ekman – även han en av Sveriges mest folkkära komiker, som priset instiftats efter.

”Tung som tusan”

– Jag är jätteglad för den här papphammarstatyetten. Den är tung som tusan, sa Lasse Åberg och berättade om hur Astrid Lindgren en gång sagt till en journalist att hon brukade ställa upp fönstren med tunga priser. Så blir dock inte fallet för Åbergs pris.

– Den kommer att stå på en hedersplats, sa han vid galan.

SVT kommer att visa en dokumentär om Lasse Åberg i samband med hans 80-årsdag i maj nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.