Foto: SVT/Montage

Hovrätten skärper straffet i kopplerihärvan

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt utdömde under fredagen ett skarpare straff gentemot den kvinnan som i Uppsala tingsrätt dömdes till fängelse och böter för den omfattande kopplerihärvan som uppdagades under 2016.

Det var i början av 2016 som polisen sprängde en stor prostitutionshärva i Uppsala efter flera razzior mot flera massagesalonger i Uppsala. Två kvinnor åtalades för grovt koppleri respektive medhjälp till grovt koppleri.

Längre spaning

För att avslöja härvan har bland annat ett tiotal poliser själva besökt massagesalongerna och poserat som kunder, för att ta reda på om de skulle erbjudas sexuella tjänster. Spaningsarbetet pågick under en längre tid, där civilpoliser under utredningens skede samlade in bevis i bland annat soptunnor utan för salongerna.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

– Det har pågått utredning mot de här personerna under lång tid. Sedan 2015 har utredningen letts med direktiv från åklagare, så mycket kan jag säga, sa åklagaren åklagare Thomas Eriksson till SVT Nyheter Uppsala i mars 2016.

Läs mer: Polis erbjöds ”happy ending” under spaning

Enligt åtalet ska kvinnorna ha tillhandahållit sexuella tjänster, genom anställda, till kunder under över ett års tid. I två olika salonger. Sammanlagt gjorde bedömningen att det rörde sig om tusentals fall av prostitution.

Tingsrättens dom

I april inleddes huvudförhandlingen mot de båda kvinnorna, där tingsrätten senare meddelade sin dom: den huvudmisstänka kvinnan dömdes för koppleri till ett år och sex månader fängelse. Dessutom skulle hon betala 90.000 kronor i böter. Den andra kvinnan friades av rätten.

Läs mer: Kvinna dömd till fängelse för koppleri

Domen överklagades under sommaren 2016 av flera parter och nu har hovrättens dom kommit.

Svea hovrätt skärper straffet mot kvinnan, som är i 45-årsålder, och dömer henne för grovt koppleri. Kvinnan döms nu till två år och sex månaders fängelse istället för ett år och sex månader. Hon ska även betala ut ett skadestånd på 480.000 kronor till staten.

Friad kvinna döms för medhjälp

Samtidigt döms nu den tidigare friade kvinnan, i 20-årsåldern, av hovrätten. Hon döms till 1 års fängelse för medhjälp till grovt koppleri.

Hovrätten friar också den man som av tingsrätten dömdes för köp av sexuella tjänster i koppling till samma fall.

Tiotals per vecka

Enligt tingsrättens dom kan så mycket som sex till trettiofem sexuella tjänster ha utförts per anställd och vecka. Tjänsterna kostade mellan 300-500 kronor, beroende på vad som utfördes.

Enligt tingsrättens dom fanns också ett speciellt kösystem för de kunder som köpte de sexuella tjänsterna. I tidigare förhör har också målsägare berättat att de tjänade 3.600 kronor i månaden för ordinarie utfört arbete. Inkomst med hjälp av de sexuella tjänsterna kunde uppstiga till 10.000-20.000 kronor.

”Avdrag”

Under tingsrättens rättegång vittnade flera anställda till kvinnan om att handlingarna var subventionerade och efterfrågade av den nu dömda kvinnan, som också var ägare till salongerna.

Om sexuella tjänster utfördes under en massage, antecknades detta som ”avdrag” – vilket enligt domen innebar att utförarna fick pengar direkt i handen för utfört jobb.

I domen går det att läsa att tingsrätten gjorde bedömningen att kvinnan gjort sig skyldig till ”hänsynslöst utnyttjande av annan”.

Kvinnan nekade

Den huvudmisstänkta kvinnan har under hela processen nekat till brott. Bland annat har hon ansett att målsägarnas vittnesmål inte varit trovärdiga, och att hon inte alls uppsåtligen främjat försäljning av sexuella tjänster.

Enligt Svea hovrätts dom ska kvinnan sitta fortsatt frihetsberövad, fram till att hovrättens dom vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Mer i ämnet