Barn och unga som söker sig till BUP i Region Uppsala får vänta länge. Foto: TT

Ni berättade: ”Tog 6 år innan min dotter fick hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till BUP i Region Uppsala har ökat kraftigt de senaste åren. Och trots att staten gick in med extra miljoner i somras, har man varken anställt fler eller lyckats korta köerna.
Vi bad er berätta om era erfaranheter av BUP. Ni var många som skrev, och det här är vad ni svarade.

SVT rapporterade · Långa köer till BUP

11.27
Sökte hjälp i november förra året. Fick första kontakt i augusti i år! Nu har läkaren slutat, så känns som det är till att börja om igen. Katastrof då barnet inte har gått i skolan på hela den tiden, och troligen inte kommer att börja igen än på ett tag!
11.30
Dom är helt värdelösa. Hade det gått att vända sig åt annat håll hade jag gjort det. (Går det så ge mig gärna tips). Vi har fått vänta månader på läkarintyg. Olika läkare hela tiden. Recept blir inte förnyade i tid - så man får låna av bekanta som har samma medicin och styrka. Prata med någon - glöm det. Det är helt omöjligt. Vi väntar nu på ett läkarintyg för övningskörning men måste ha ett läkarbesök först och det kan vi glömma i år. Så barnet hinner nog fylla trettio innan det blir dags att övningsköra.
11.31
Har sökt hjälp hos BUP för min dotter, dom bollar till ungdomsmottagningen som anser att hennes problem är för allvarliga för att dom ska kunna ta emot henne och tycker det är BUP som ska kontaktas...
11.45
Remiss skickades under sommaren, fick tid i oktober och nu nästa tid i november. Inte kommit så långt i processen men är än så länge positiv.
13.35
Total katastrof! Detta gäller barn och deras framtid, som kommunen faktiskt ansvarar för.. (eller?)
Vi har länge väntat på hjälp men valde att göra en diagnosutredning privat via ”Smart Psykiatri” i Uppsala. De var helt suveräna, och det gick snabbt!
Dock fortsätter kampen, nu går vi en kurs som är på 5 st tillfällen á 3h/gång på dagtid. Detta är tvingande för att få boka en tid till en läkare för ev medicinering av våran grabb.
Helt sjukt, vad får man/vad gör de med skattepengarna?
13.34
Fruktansvärt dåligt i alla år och så stor skillnad från ett bra Huddinge bup till att bli katastrof i Uppsala. Har en son som inte klarat av skolan och vi har skrikit efter hjälpen på bup.
De har bytt o haft inhyrda kortvariga läkare .Och ingen har haft ordentligt koll på något. Så i april kom dagen när sonen blev 18 år ...åker ut ifrån skolan o bup skriver inte ordentliga remisser så de åker tillbaka till bup. Sonen är fortfarande bups ansvar tills en annan mottagning tar över. Har inte hört ett ljud på flera månader .
Lider med alla barn/ungdomar som behöver snabb hjälp o föräldrar som behöver stort stöd. Fruktansvärt dåligt 👎
13.33
Väntat i över ett år, mitt i så slutar psykologen och en ny måste sätta sig in i sonens fall och så startar allt om igen... de lovade i våras att utredningen skulle vara klar till augusti när skolan började så han hade en ny start. November nu och inte klara ännu och uppnår inte målen i flera ämnen. KATASTROF!!! Han lider och tycker det är jobbigt att inte få hjälp. Frågar ofta när är det klart mamma så jag får hjälp. 😢
13.54
När mina föräldrar skilde sig så sökte dom hjälp och jag kom snabbt in i en slags terapigrupp med andra ungdomar som var i samma situation. Det hjälpte mig mycket. När min partner var otrogen sökte jag hjälp hos BUP och fick en tid väldigt snabbt, cirka en vecka efter det inträffade.
13.55
Fick gå före i köer och liknande. Någonting som absolut inte gynnat andra, men någonting som fungerade bra för oss.
14.19
Under All Kritik!!!!!!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BUP-krisen

Mer i ämnet