Regeringens pengar används till att finansiera arbeten som BUP redan gör. Foto: TT

BUP saknar miljontals kronor – efter regeringens satsning

Uppdaterad
Publicerad

För att minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin fick Region Uppsala i somras nästan 14 miljoner i extra i bidrag från staten. Men SVT:s granskning visar att delar av pengarna används till att finansiera det jobb som BUP redan gör och har pengar för.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala har haft det allt tuffare under de senaste åren. Andelen barn och unga som får tillgång till ett första besök inom vårdgarantins 30 dagar har minskat från från 94 till 28 procent på bara tre år.

– Det är inte bra och vi vet varför köerna växer – vi behöver bli fler, säger Anna Servin Cervin, sektionschef på BUP.

Regionen fick extra pengar

I juni i år fick Region Uppsala extra pengar för att korta BUP:s köer. Det var regeringen som delade ut 380 miljoner kronor i stadsbidrag till landets regioner – där Uppsala fick nästan 14 miljoner.

– En del av pengarna går in till BUP:s verksamhet, och en del pengar går till att titta på hela vårdkedjan. Hos oss innebär det att vi tittar en hel del på primärvården, säger Åsa Himmelsköld, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Pengar går till redan finansierad satsning

Av de 14 miljonerna gav Region Uppsala 8,7 miljoner enbart till BUP och deras arbete för att korta köerna. Men de här pengarna blir inte ett extra tillskott i BUP:s budget – utan går till en satsning för att korta köerna, som BUP redan har pengar för. Statens pengar används därmed till att bekosta det BUP redan gör.

Så vart tar BUP:s redan finansierade pengar vägen?

Enligt ekonomichef Björn Larsson, som inte vill ställa upp på en intervju, går pengarna till verksamhet och personal. Men BUP är i lika stort behov av personal nu som tidigare.

Så vart exakt pengar går – den frågan står obesvarad. Men klart står det att inga pengar – utöver årets extra 8,7 miljoner – har lagts in i den satsning som redan görs hos BUP för att korta köerna.

Se mer av SVT:s granskning i klippet ovan.

Andelen barn och unga som fått ett första besök hos BUP inom vårdgarantins 30 dagar:

2016: 94 procent

2017: 35 procent

2018: 35 procent

2019: 28 procent (januari-juli)

Källa: Väntetider i vården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet