Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningen: ”Landade med fötterna före” Foto: Uppsalahem/Monika Steczkó Hem och hyra/SVT

Hyrorna klara för Uppsalahem – höjs med 4,4 procent

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalahems hyresgästeter får en hyreshöjning med 4,4 procent från 1 maj 2023. Det innebär att Hyresmarknadskommitténs beslut hamnar närmast Hyresgästföreningens bud.

Det blev till sist Hyresmarknadskommittén, en partsammansatt kommitté, med representanter från Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta som beslutade om hyrorna för Uppsalahems 30 000 hyresgäster.

Och efter måndagens möte kom beskedet – hyrorna höjs med 4,4 procent, vilket är betydligt närmare Hyresgästföreningens bud på 3,2 procent än Uppsalahems yrkande på 9,65 procent.

Drabbas inte av retroaktiv höjning

– 4,4 procent är väldigt mycket men utifrån rådande situation är vi ändå tacksamma att Hyresmarknadskommittén gick på vår linje när det kommer till tidpunkten för hyreshöjningen – det vill säga att hyresgästerna i och med beslutet inte drabbas av en retroaktiv höjning, och att vi lyckades sänka yrkandet med 54 procent, säger förhandlingsledare Lena Jansson Nordin i ett pressmeddelande.

– Nivån nu är något av en kompromiss, som tyvärr inte täcker våra kommande behov. Vi kommer behöva se över investeringar och kostnadsmassan framåt, säger Mattias Tegefjord, VD Uppsalahem i ett pressmeddelande.

För en trea med en hyra på 7 500 kronor motsvara hyreshöjningen en höjd hyra med 330 kronor i månaden.

Heby

Hebygårdar AB: 4,06%

Tierp

Tierpsbyggen: 4,70%

Östhammar

Östhammarshem: 3,80%

Källa: Hem&Hyra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet