Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prognosen: Bostadsbyggandet backar med 40 procent Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Prognosen: Bostadsbyggandet backar med 40 procent i Uppsala

Publicerad

Byggtakten mattas av rejält i Uppsala i år. Nyligen pausade kommunen det stora arenaprojektet i Gränby, och även byggbolagen har dragit i handbromsen. I stället för 1 600 bostäder per år, som varit nivån de senaste fem åren, byggs det enligt kommunens prognos 1 000 bostäder i år.

Uppsalahem har dragit tillbaka en byggnation av hyresrätter i Bälinge. Bostadsaktören HSB vill räkna om och invänta att räntesnurran och inflationssnurran stannar av – att det ekonomiska läget stabiliseras. I väntan på det pausas tillfälligt det exklusiva bostadsprojektet Luthagen strand etapp 2.

– Vi har för avsikt att slutföra projektet, men vi måste räkna på kalkylen. Innan vi har koll på läget stannar vi arbetet ovan jord, säger projektledaren Erik Gunnarsson.

Detta trots att 1 000 personer skrivit upp sig på intresselistan.

Tror inte på tvärstopp

Kommunalrådet Erik Pelling (S) följer noga bostadsmarknaden och har fått signaler om  att det är tuffare tider för byggbolagen.

– Men ingen tror att det blir tvärstopp, säger Erik Pelling (S).

Vad gör kommunen för att motverka det?

– Vi investerar, för att skapa jobb inom byggsektorn, och vi ser till att få fram detaljplaner så att vi är beredda när konjunkturen vänder.

I klippet: De drabbas av bostadsbristen i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet