Digitala tentor skulle ha införts i höst. Foto: TT

Studenter får fortsätta med handskrivna tentor

Uppdaterad
Publicerad

I höst skulle möjligheten till att skriva tentor på dator ha införts på Uppsala universitet, men digitaliseringen dröjer.

Timslånga tentamenstillfällen, skrivkramp och oläsliga handstilar. Det är några av problemen som lyfts av förespråkarna till digitaliserade tentaskrivningar.

Men ännu dröjer alltså digitaliseringen, och det är upphandlingen som drar ut på tiden.

– Jag kan inte säga ett exakt datum när detta kan bli klart. Vi kommer att rulla ut en upphandling ganska snart. Under våren hoppas jag att vi har gjort en upphandling, säger Magnus Ödman, ordförande i samordningsgruppen som håller i arbetet med att införa digitala tentaskrivningar.

”Beklagligt att det tagit tid”

Sedan några år tillbaka finns ett digitalt tentasystem som universitetet självt har utvecklat, och som används på BMC. Men planen var att ha upphandlat ett system som skulle kunna användas i de stora tentasalarna nu till hösten.

En person som under en lång tid strävat efter att få ett digitalt system för tentor är Torbjörn Ingvarsson, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

– Det är beklagligt att det tagit sådan tid, detta hade kunnat införts för flera år sedan, säger han.

Problem med dagens tentor

Torbjörn Ingvarsson menar att digitala tentor är att föredra eftersom de inte kan tappas bort av examinatorn, vilket sker ibland. Svårtlästa handstilar kan dessutom leda till att det tar lång tid att rätta en tenta, vilket i sin tur kan leda till en sämre examination.

– Vi behöver en bättre rättsäkerhet, jag har svårt att se några nackdelar med digitala tentor, säger Torbjörn Ingvarsson.

Magnus Ödman, ordförande i samordningsgruppen för införandet av digitala tentor. Foto: SVT

Flera universitet

Grannlandet Norge har redan infört digitala tentor. Även på Göteborgs universitet och Lunds universitet finns möjligheten att skriva en tenta på dator.

Varför har digitala tentor inte införts i Uppsala tidigare?

– I Norge gjorde man en central upphandling, samma system gäller för hela landet. I Sverige gör varje lärosäte sin upphandling. Uppsala universitet är varken först eller sist, säger Magnus Ödman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.