Femtio studenter behöver skriva om en del av en tenta på grund av att de orättade tentorna stulits. Foto: TT / SVT

Uppsala universitet ser över nya tentalösningar

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet på förra veckan som ett 50-tal juriststudenter vid Uppsala universitet fick beskedet att de måste göra om ett moment i sluttentan för terminen. Uppsala universitet arbetar på nya digitala lösningar för att hantera tentamen.

Bakgrunden till att studenterna måste göra om en del av sluttentan för terminen är att en lärares ryggsäck blev stulen. Totalt drabbades ett 50-tal av juristprogrammets 200 studenter som läser den tredje terminen.

– Vi tycker att det här är supertråkigt. Det är jättetråkigt för studenterna, men det är också väldigt tråkigt för den inblandade läraren. Och jag ska säga att institutionen har hanterat det här precis i enlighet med riktlinjerna, de har informerat och gått ut med personliga brev till alla studenter som är berörda. De har gjort sitt bästa för att försöka göra så det känns okej för både de studenter som har råkat ut för det här, men även för de studenter som faktiskt redan har skrivit tentan och inte får göra om den här frågan, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på Uppsala universitet.

Digitala lösningar

Pernilla Björk

Uppsala universitet använder sig redan av digitala tentor, men när det är grupper på upp mot 200 studenter räcker inte de digitala verktygen till. Arbetet med att bygga ut den digitala hanteringen av tentor är påbörjad, men det väntas ta ytterligare något år innan större grupper kan skriva tentor digitalt.

– Vi är mitt uppe i ett arbete att digitalisera, det vill säga att införa digitala tentor. Men den här kursen var så stor, det är 200 hundra studenter och vi kan inte riktigt tentera 200 studenter digitalt ännu.

När tror du att de digitala tentorna kan vara i bruk?

– Det är på gång att föras in och jag tror att inom den närmsta tiden kommer det vara på gång, det vill säga att inom något år kommer det att finnas digitala lösningar även för större studentgrupper.

Erbjöds låna litteratur

Jennifer Andersson, juriststudent

Ett problem för många studenter har varit att de redan sålt all kurslitteratur eftersom de trott att terminen var klar. Juridiska föreningen i Uppsala skickade därför ut en förfrågan till sin medlemmar om det fanns studenter som kunde tänka sig att låna ut sin litteratur till de drabbade studenterna.

– Vi läser just nu ett ämne och det är främst en bok vi behöver och då kände jag att övriga böcker kan jag gärna låna ut en vecka, det gör mig absolut inget. Men nu har behovet inte uppstått eftersom de som ska skriva omtentan har kunnat låna tillbaka den litteratur som de sålt, säger Jennifer Andersson som läser en termin under de drabbade studenterna på juristprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer