Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med Inna Tyts under en svenskalektion. Foto: Pontus Stark

Sjuksköterskan Inna flydde krigets Ukraina – nu går hon intensivkurs i vårdsvenska

Uppdaterad
Publicerad

Inna Tyts arbetade som sjuksköterska i Ukraina, men tvingades fly med sin 15-årige son på grund av kriget. Nu går hon en intensivkurs i svenska för att kunna arbeta inom vården.

Sedan ett par veckor tillbaka snabbutbildar Folkuniversitet i Uppsala vårdpersonal från Ukraina i svenska, för att bli anställda. Det rör sig om bland annat läkare, tandläkare, barnmorskor och sjuksköterskor. Genom intensiv träning i svenska är målet att nå upp till Socialstyrelsens språknivå.

En av de 80-tal elever som går på utbildningen är Inna Tyts. Hon har 22 års erfarenhet av att arbeta som sjuksköterska i Ukraina.

Ukrainakriget och Uppsala

– Jag vill arbeta, betala skatt och kunna bidra till samhället. Svenska är ett tufft språk, men i augusti hoppas jag kunna tillräckligt mycket för att få ett arbete, säger Inna Tyts.

Snabb inlärning

Utbildningsprojektet är en del av Folkuniversitetet – med ekonomiskt stöd från Europeiska socialfonden. Lärare för gruppen är Karin Ciszuk, som imponeras av de ukrainska flyktingarnas inlärningsförmåga.

– Just den här gruppen sticker ut. De har vanliga svenska lektioner på dagen och på eftermiddagen fokuserar de på det svenska språket inom vården, säger hon.

I klippet: Följ med Inna Tyts under en svenskalektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet