Eftersom få håller hastigheten genom samhället, bestämde sig Järlåsabon Maria Berger för att sätta upp egna skyltar. Foto: Privat

Järlåsabo satte upp egna vägskyltar: ”Kör 40 pucko”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Järlåsa har länge protesterat mot fortkörarna genom samhället. Järlåsabon Maria Berger fick nog och målade egna vägskyltar för att få bilister att hålla hastigheten.

– Folk kör som idioter.

Genom Järlåsa går väg 72 och i samhället är hastighetsbegränsningen 40 km/h. Men det är få som håller hastigheten menar Järlåsabon Maria Berger. Hon tog därför saken i egna händer och målade skyltar med en påminnelse om hastighetsbegränsningen intill en målad puckoflaska.

– Folk kör som idioter. Jag kom på en natt när jag inte kunde sova att det här var ett roligt skämt. Pucko är startat i Järlåsa och då blir det lite av ett internskämt.

Hon satte upp dem på måndagen och har sett flera som saktat in och pekat.

– Men jag vet faktiskt inte om det är någon skillnad. I så fall är det väl nyhetens behag.

Är olagligt

Det är bara väghållaren som får sätta upp hastighetsskyltar och det är olagligt att sätta upp egna skyltar.

– Det får man inte göra även om det handlar om ren välvilja, säger Lii Hylander, presskommunikatör på Trafikverket.

Men Maria Berger tar det med ro.

– Man får inte heller köra för fort. Vill någon bötfälla mig för att jag satt upp skyltar så tar jag den smällen. Då tycker jag att de kan bötfälla alla som kör för fort också.

Se Maria Bergers målade skyltar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.