Basketprofilen Jens Tillman är tillbaka i Uppsala efter tolv år. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Jens Tillman ny tränare för Uppsala basket

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen blev det känt att Jens Tillman tar över Uppsalas basketherrar i basketligan.

– Det är jättekul att vara tillbaka i Uppsala, säger han.

Jens Tillman får hela tiden meddelanden på sin mobil med lyckönskningar inför hans nya roll som tränare för Uppsala baskets herrar. Nyheten presenterades på måndagskvällen, vilket UNT var först med att rapportera om.

– Att få vara med i Uppsala basket är sjukt roligt. Det känns inspirerande och många i klubben är väldigt taggade. Det börjar bli lite press på en, men det är kul. Vi ska försöka göra någonting bra av det, säger Jens Tillman.

Uppsala

Han har fem SM-guld som spelare och fem som tränare i bagaget. Bland annat var han väldigt framgångsrik med Luleås damlag som tog tre SM-guld under Tillmans ledning. Men tiden där fick ett abrupt slut 2016 då han åkte fast för drograttfylleri.

Tackade nej till damerna

Jens Tillman kom tillbaka till sin hemstad Uppsala i februari efter att ha coachat ett damlag i Ungern. Då hoppade han in som assisterande coach för Uppsalas damer, där han sedan blev erbjuden att ta rollen som head coach. Men då blev det nej.

– Det var ett erbjudande som de själva egentligen också förstod och kände att det inte skulle funka. Men så dök det här upp. En lite annorlunda roll, men inte så stor skillnad heller. Idrott ska vara kul. Det är det det handlar om.

Tillman tar över efter Kevin Gaines och en säsong där man missade slutspelet. För tillfället har laget kontrakt med bara en spelare, Axel Nordström.

– Ambition nummer ett är att bygga ihop ett lag och det tycker jag är absolut roligast. Vi spelar på ett hårt sätt, vi visar känslor och passion. Det måste man tänka på när man väljer spelare. Jag ska inspirera dem till att göra bra saker, säger Jens Tillman.

När blir det SM-guld för Uppsala nästa gång?

– Jag vet inte. Det är ett svårt mål att sätta nu. Mitt mål nu är att ta SM-guld i att tycka och visa att det är kul. Gud vad töntigt sagt, skrattar Tillman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet