Sofia Hellström jobbar med gatu- och samhällsmiljöfrågor vid Uppsala kommun. Hon hoppas att fler rökare kommer att slänga sina fimpar i sopkärlen. Foto: SVT

Dubbelt farlig – nu tar Uppsala upp kampen mot fimparna

Uppdaterad
Publicerad

Cigarettfimpar slängs ofta lite varstans. Genom att installera så kallade släckplattor på soptunnorna i stan hoppas kommunen minska nedskräpningen.

Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet i Uppsala. Eftersom de måste plockas för hand eller blåsas med maskin hamnar de lätt i dagvattenbrunnar som leder ut i Fyrisån.

Vad många kanske inte tänker på är att fimparna förutom giftiga ämnen också innehåller mikroplaster. I hopp om att minska nedskräpningen av fimpar ska Uppsala kommun föra en kampanj i sociala medier för sina släckplattor, med start nästa vecka.

– Så fort du rökt klart din cigarett ska det inte vara någon fråga om var du gör av din fimp, säger Sofia Hellström som är projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.

Filtren sprider mikroplaster

Fimpar är inte bara den vanligaste typen av skräp i Uppsala, utan över hela världen. Ett stort problem är att filtret i fimpen innehåller plast som gör att mikroplaster sprids i naturen. Och just det är en fråga som engagerar Thomas E. Novotny som är professor emeritus i epidemiologi. Han är på besök i Sverige och just denna dag befinner han sig i Uppsala för att föreläsa för en grupp lärare.

– Filtren i fimparna innehåller plast, men också 50 cancerframkallande ämnen.

Han tycker att cigarettfilter borde förbjudas helt, men inte bara av miljöskäl. Han menar att de dessutom invaggar rökare i en falsk trygghet att filtren tar bort farliga ämnen.

Hör mer av hans resonemang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.