Uppsalakirurgen uppger att han är ”skakad” av det som hänt. Foto: TT

Läkare skadade 50 patienter med experimentell metod – får prövotid

Publicerad

En läkare som skadat ett 50-tal patienter genom att använda experimentella metoder, får treårig prövotid för att ”utveckla sin kompetens”. Det har HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

Under 2014-2016 utförde läkaren höftoperationer på runt 170 patienter vid ett sjukhus i Uppsala län. Femtio av dem drabbades enligt vårdgivaren av vårdskador, och i flera fall handlar det om livslånga men.

I de flesta fallen tog läkaren beslut om att operera redan vid första patientbesöket. Han har sällan försökt behandla patienterna med fysioterapi, som enligt IVO, Inspektionen för vård och omsorg, borde ha varit den den primära behandlingen i samtliga fall.

Istället valde han att utföra ett experimentellt ingrepp, så kallad labrumrekonstruktion – återskapande av broskring i höften, som enligt IVO borde ha varit den ”sista utvägen”.

Övertro på experimentella ingrepp

Läkaren är först i Sverige med att utföra labrumrekonstruktion, och anses ha haft en övertro på experimentella ingrepp. I Sverige saknas det beprövad erfarenhet av metoden, och därför borde den enligt IVO:s experter ha utförts under kontrollerade former på exempelvis ett universitetssjukhus.

Av de 25 fall som granskats så har experter bedömt att det i åtminstone 19 fall fanns svaga eller mycket svaga motiv för operation, samt att det i de flesta fallen saknas en tydlig utredning.

Läkaren ”djupt förtvivlad”

HSAN har beslutat att läkaren får en treårig prövotid för att komma tillrätta med brister och inhämta kunskap så att han i fortsättningen kan arbeta på ett patientsäkert sätt.

Läkaren uppger att han är ”skakad” av det som hänt. Han har under 10 års tid trott att han gjort livet bättre för patienterna, och är ”djupt förtvivlad” över de patienter som fått stora men av ingreppen.

Läkaren har även utfört operationer i Västmanland, men uppger att han under alla sina år där inte anmälts till IVO. Samtidigt gick Region Västmanland i november förra året ut och beklagade att patienter drabbats av men och lidande av operationerna. Detta efter att IVO kommit fram till att metoden är experimentell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer