Foto: SVT

Nattis i Knivsta lägger ner – kommunen måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Som ett led i besparingskravet kommer nu utbildningsnämnden med ett förslag på nedskärningar. Den nattliga förskolan ska stängas och antalet timmar för barn till arbetslösa i förskolan minskar till 15 timmar per vecka. Förslaget beräknas ge kommunen knappt tio miljoner kronor fram till slutet av 2020.

Kommunledningen hade budgeterade intäkter från markförsäljning till 44 miljoner kronor under 2019. Men överklaganden av detaljplanen har försenat processen och nu riskerar kommunen att inte få in pengarna under året.

– Överklaganden av detaljplanen är ett vanligt fenomen i kommunerna. Problemet med det är att det kan ha besvärliga konsekvenser och förseningar i minst ett år och ofta i flera år, säger Anders Carlqvist, exploateringschef i kommunen.

Totalt förväntar sig kommunen att få in knappt 200 miljoner de närmaste åren från försäljning av mark i centrala Ängby (160 miljoner) och i Virkesladan (34,6 miljoner).

Pengarna för Ängby har man inte tagit med i budgeten.

– Vi räknar med att behöva sätta in fler åtgärder inför 2020. Men hur stort åtgärdspaket kommer att bli är omöjligt att säga i dagsläget, säger Peter Evansson, ordförande i kommunstyrelsen i Knivsta kommun.

Sparförslaget från utbildningsnämden

Det förslag som utbildningsnämnden nu har lagt fram går ut på att dra in all nattlig förskola och att barn till arbetslösa får vistas högst i 15 timmar i veckan på förskola. Möjligheten till fritidshem och fritidsklubb kommer kommer inte att erbjudas barn till arbetslösa.

– Jag tycker att det är olyckligt att man väljer att nu dra in för de individer som har det tuffast, säger Björn-Owe Björk (KD), ledamot i kommunfullmäktige.

Åsikterna går isär

Utbildningsnämndens ordförande är av annan åsikt.

– Det här är en besparing på 0,3 procent av förskolan så vi tror att detta är en besparing som märks så lite som möjligt, säger Bengt-Ivar Fransson.

Under 2019 höjde Knivsta kommun skatten med 70 öre till 21,61 kronor per intjänat hundradlapp. Enligt kommunen gjordes skattehöjningen för att återställa det ekonomiska underskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.