Knivstas kommunalråd: ”Många glömmer tidsperspektivet”

Publicerad

Många Knivstabor tycker att avtalet med staten måste omförhandlas. 15 000 bostäder på 40 år är för mycket. Men kommunalrådet menar att omförhandlingar redan görs varje år och det blir svårt att ändra på avtalet.

2017 slöt Knivsta kommun ett avtal med staten som innefattade utbyggd järnväg mellan Uppsala och Stockholm men också bostäder i massor. Närmare bestämt 15 000 inom loppet av 40 år.

– Vi måste anpassa byggandet efter rådande ekonomi och infrastruktur, säger Knivstabon Lena Isenstam, som är en av de eldsjälar som nu vill starta en folkomröstning i Knivsta för att förhandla ner antalet bostäder.

Men kommunalrådet Peter Evansson (S) menar att Knivsta kommun redan idag förhandlar med staten årligen om problem dyker upp.

– Det är klart att det blir mer ansträngt om det blir en lågkonjunktur. Men då får vi prata med dem om hur man ska lösa det på bästa sätt, säger han.

Vill ha en starkare medborgardialog

Peter Evansson är inte emot folkomröstningen i sig utan anser att det är ett bra verktyg för att folket ska få yttra sig.

– Vi vill ju ha mer dialog med medborgarna och hade jag fått bestämma så kanske man skulle ha haft det innan avtalet slöts 2017. Då satt jag i opposition, säger han.

Men han menar att man nu får göra det bästa av situationen.

– Vår tillväxt just nu och de senaste 15 åren ligger ju redan i linje med det här avtalet. Och jag tror att många glömmer bort tidsperspektivet. 40 år är lång tid och det hinner hända mycket på de här åren, säger Peter Evansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer