Knutbyrättegångens första vecka – dag för dag

Publicerad

I veckan startade rättegången mot tre före detta Knutbypastorer – Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en pastor – som åtalats för flera fall av misshandel, olaga tvång och sexualbrott.

Inför ett stort medieuppbåd – 30 journalister totalt – gick de tre pastorerna med sina försvarsadvokater in i sal 11 i Uppsala tingsrätt i tisdags morse. Det gjorde också de sex personer som ska ha utsatts för våldet – fem kvinnor och en man.

Åklagaren ville ha stängda dörrar under hela rättegången, vilket innebär att alla åhörare stängs ute. Men rätten bestämde efter en överläggning tills vidare att alla förhör – både med misstänkta, målsägande och vittnen, ska ske utan åhörare.

Knutbyrättegången

Under första rättegångsdagen, tisdagen, presenterade åklagarna de påstådda gärningarna och de bevis som finns – mestadels vittnesuppgifter, men också något enstaka fotografi, en läkarjournal och en del meddelanden som skickats mellan församlingsmedlemmarna.

Gembäck erkänner

De åtalades inställningar presenterades också, och Peter Gembäck är den enda som erkänner det han misstänks för. Åsa Waldau förnekar brott, men har medgivit att det förekommit lättare våld mellan församlingsmedlemmar och att hon själv vid ett par tillfällen utdelat örfilar – slag med öppen hand. Den tredje pastorn, som åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sa via sin advokat att han inte förmått målsäganden till sexuella handlingar utan att det varit hon som varit drivande i hur relationen utvecklades.

Övriga två rättegångsdagar, onsdag och torsdag, hölls förhör med målsäganden, bakom stängda dörrar. Förhören var stundtals känslosamma, och viktiga för åklagasidan.

Nästa vecka fortsätter förhandlingen med fler målsägandeförhör under måndag och onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet