Knutbyrättegången avbröts efter misstänkt jäv

Uppdaterad
Publicerad

Knutbyrättegången, som pågår i Uppsala tingsrätt, har avbrutits. Det efter att en nämndeman gjort olämpliga uttalanden på Facebook. Just nu utreds om hela rätten kan vara jävig.

Det är Åsa Waldaus advokat som anmält det misstänkta jävet, något som UNT var först med att berätta om.

I fredags uppdagades – efter en anonym anmälan till tingsrätten – att en av nämndemännen skrivit på en annan persons tidslinje på Facebook att nämndemannen behövde ”prata om fallet”. Men nämndemän får inte diskutera pågående rättegångar med andra.

Knutbyrättegången

– Det är otroligt tråkigt det som hänt, vi är bestörta, säger Eva-Lotta Johansson, rådman i målet.

Nämndemannen konfronterades med uppgifterna och avsade sig efter det sitt uppdrag. Sedan hade rättegången kunnat fortsätta med bara tre nämndemän i stället för fyra.

– Men nu har Åsa Jacobssons (före detta Waldau, reds anm) advokat anmält att hela rätten kan vara jävig på grund av det här, och då måste det prövas, säger Eva-Lotta Johansson.

Ska prövas av ny rätt

Därför har chefen för tingsrätten satt sig med en ny grupp nämndemän för att pröva jävighetsfrågan.

– Jag vet inte hur lång tid det kan ta, det pågår just nu och vi går och väntar på besked, säger Eva-Lotta Johansson.

Om beslutet blir att hela rätten varit jävig så kan rättegången behöva tas om.

Hur troligt är det?

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Eva-Lotta Johansson.

Knutbyrättegången handlar om att tre pastorer – Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en person – har åtalats för bland annat misshandel av andra församlingsmedlemmar under åren 2014-2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet